Mai mult de jumatate dintre barbatii si femeile care sunt activi sexual si pot avea copii nu doreau sa devina parintii. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat in 2004, privind sanatatea reproducerii, prezentat de ministerul de resort. Acesta este cel de-al patrulea studiu in aceasta privinta.

Potrivit documentului, rata totala a fertilitatii a ramas la nivelul de 1,3 nasteri la o femeie. Studiul arata ca rata specifica a fertilitatii a crescut cu aproximativ 80 la suta la grupa de varsta 30-34 ani, in timp ce la grupa de varsta 25-29 ani a ramas stabila, iar la 20-24 ani, a scazut.

De asemenea, rata prevalentei metodelor contraceptive s-a triplat la femeile de varsta 15-44 ani. Cea mai utilizata metoda este pilula anticonceptionala, la care recurg 16 la suta dintre femei.

Studiul arata ca 36 la suta folosesc inca metodele traditionale, cum ar fi coitus interruptus, iar 34 la suta nu utilizeaza nici una dintre metodele contraceptive. (L. S.) Potrivit aceluiasi studiu, trei sferturi dintre femeile care si-au inceput viata sexuala sunt constiente de necesitatea auto-examinarii sanilor.

Datele arata ca peste 80 la suta dintre femei nu au efectuat niciodata un test Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, iar 37 la suta nici macar nu au auzit despre aceasta investigatie.

S-a constatat ca a crescut si numarul femeilor care au contacte sexuale inaintea casatoriei, ponderea acestora ajungand de la 77 la suta in 1999 la 90 la suta in 2004.

Studiul mai arata ca romanii stiu mai multe si despre infectiile cu transmitere sexuala, in special de sifilis si gonoree, dar mai putin de jumatate stiu de herpesul genital sau chlamydia. In privinta HIV/SIDA, doar 5,6 la suta dintre femei si 2,7 la suta dintre barbati au informatii suficiente.

Aproximativ trei sferturi dintre romani stiu ca SIDA nu se transmite daca mananca din aceeasi farfurie cu o persoana seropozitiva. Studiul mai arata ca jumatate dintre cei casatoriti si-au agresat verbal partenerele, iar aproape un sfert ca le-au agresat fizic macar o data.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 4.400 de femei cu varste intre 15 si 44 de ani si 2.361 de barbati.