Omul de afaceri bacauan Corneliu Iacobov a parasit miercuri tara cu destinatia Viena, impreuna cu familia, afirma surse din anturajul sau.

El nu avea interdictie de a parasi teritoriul Romaniei si nici nu mai avea consemn la frontiera, dupa ce a fost eliberat de instanta din arest preventiv, in cadrul procesului de delapidare si spalare de bani in care este implicat ca fost patron al rafinariei RAFO Onesti.

Transfer de proprietate

Iacobov este cercetat de Parchetul General pentru complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Cit timp a fost patron al Rafo, rafinaria a acumulat datorii la bugetul de stat de aproape 20.000 de miliarde de lei vechi, desi in momentul privatizarii datoriile istorice ii fusesera sterse sau reesalonate.

El a fost arestat preventiv pe 4 martie 2005, fiind pus in libertate pe 27 mai. Procurorul-sef Gheorghe Muscalu, de la Parchetul General, ne-a declarat ca instanta care l-a eliberat nu a inlocuit arestarea cu masura de a nu parasi tara. Corneliu Iacobov a divortat de sotia sa, Geanina, cu putin timp inainte ca procurorii sa se ocupe in mod serios de dosarul sau.

El a apucat sa-si transfere pe numele ei aproape intreaga avere, astfel incit, in momentul in care s-a dispus instituirea seches-trului, mare lucru n-a mai fost de gasit.

Puiul din Viena

Pe vremea cind conducea Rafo Onesti, Iacobov si-a deschis la Viena firma Rafo GmbH, in care actionar minoritar era rafinaria bacauana, restul pachetului fiind detinut de el personal si de apropiati ai sai: Toader Gaureanu, si el arestat in dosar, si Razvan Temesan, fost director al Bancorex.

In 1997, dupa ce a pierdut alegerile, Iacobov a plecat din tara in momentul in care Parchetul a inceput sa ancheteze faptele sale de la fostul FPP II Moldova, unde, in calitate de presedinte, a angajat banii institutiei in garantarea de credite neperformante pentru clientii politici. A revenit dupa jumatate de an, iar dosarul penal a fost clasat. •