Epidemii de hepatita A, febra tifoida si dizenterie risca sa izbucneasca in zonele afectate de inundatii. Nu exista suficiente doze de vaccin pentru hepatita A si, pentru ca rezerva de stat e goala, MS in loc de vaccinuri trimite bani.

„Exista riscul sa izbucneasca epidemii: apa este foarte mare, conditiile in care sint cazati sinistratii sint asa cum sint... Riscul este mare mai ales la bolile diareice si hepatita A.

Am trimis echipe de specialisti pe teren: la Namoloasa, Lungeni, Tudor Vladimirescu, care iau proba din apa, dezinfecteaza cu clorura de var sursele de apa poluate si pe cele de apa potabila - cu cloramina, instruiesc populatia cum sa evite imbolnavirile“, sustine seful Directiei de Sanatate Publica Galati, Sorin Ungureanu.

In Vrancea, principala problema este faptul ca nu exista suficiente doze de vaccin anti-hepatita A.

Rezerva Sanatatii, golita

Cu intiziere, pentru ca riscul epidemiologic e crescut, si Comitetul pentru situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii a transmis directiilor de sanatate din zonele lovite de inundatii instructiuni. Trebuie supravegheate si declarate imediat: boli diareice, holera, febra tifoida, tetanos, hepatita A, dizenterie, antrax, scabie, dar si tuberculoza, rujeola, varicela.

„Ieri s-a decis deblocarea a 22 de miliarde de lei pentru cumpararea de vaccinuri. S-au mai facut donatii intre directiile de sanatate, am trimis vaccinurile pe care le aveam, in rest le-am trimis bani sa cumpere ei ce au nevoie“, sustine secretarul de stat in MS, Ioan Roman.