Piata a fost inundata de dispozitive ruland fericite sistemul de operare Microsoft Mobile Pocket PC astfel incat jocurile pareau facute, iar buzunarele iubitorilor de computere mici si destepte dedicate produ-catorului din Redmond.

Insa PalmOne nu se lasa cu una, cu doua: arunca pe piata, sunt mai bine de trei luni, un produs care vine in intampinarea trendurilor mobile. LifeDrive, nume de cod pentru impatimitii pocket multimedia, devine obiectul tuturor dorintelor in materie de distractie digitala.

Fotografii, muzica in format mp3, filme, mii de documente - alaturate deja cunoscutelor functii de agenda electronica - iata motivele pentru care este ales de catre cei ce au nevoie de mobilitate.

Nu-i de joaca, desi pare facut pentru gameri, Life Drive are un procesor care ar face sa paleasca de invidie un PC al anului 1998, nu mai putin de 416 Mhz in dopatul procesor Intel. Dar, toti recunosc, nu viteza este caracteristica ce-l face asa simpatic.

Suntem obisnuiti cu calculatoare rapide in calcule abstracte, dar foarte lente in privinta mobilitatii. Incercati sa duceti timp de trei ore un laptop agatat de umar. Apoi luati LifeDrive si cantariti cele 193 de grame. Comparatia va face sa zambiti, stiind ca ultimul fisier tabelar de la contabilitate nu si-ar gasi locul in interiorul de aluminiu.

Aduceti-va aminte insa ca este vorba de PalmOS care s-a impacat bine cu sincronizarea documentelor Office inca de acum patru ani, de la "dinozaurii" numiti XIIIe.

Astfel, nu numai ca veti face bilantul pe noul PDA dar o veti putea face ascultand si ultimul album U2 descarcat prin conexiunea WiFi (sau Bluetooth) cu care LifeDrive se mandreste.

Suportul pentru casti este la locul lui, alaturi de ecranul absolut uimitor. Filmele facute de prieteni vor putea fi vizionate la o rezolutie de 480x320 pixeli, in 16.000 de culori. Aveti dreptate, nu toata aceasta paleta de culori poate fi vazuta de ochiul uman, dar de ce sa ne plangem pentru ceva in plus?

Si daca tot vorbim de lucruri in plus - spre deosebire de platfoma Microsoft - PalmOS a beneficiat de un ...plus de entuziasm din partea comunitatilor de programatori astfel incat site-urile specializate sunt pline ochi cu peste 30.000 de programe opensource gata sa va satisfaca orice nevoie.

Sa nu exageram insa, desi asa pare sa ne invete insusi producatorul: LifeDrive este primul PDA, din aceasta clasa, care are ...harddisc. Microdrive-ul interior gazduieste pana la 4 Gigabytes de date.

Asta inseamna mii de fisiere Word, peste 2000 de prezentari PowerPoint, pana la o mie de mp3-uri, ani de zile de e-mail-uri sau... un film intreg la calitate DVD. Si, daca nu-ti mai ramane loc, poti cumpara un card Secure Digital de 1Gb - ca sa-si poata tine si prietena ta CV-ul.