Peste 600 de turisti romani se aflau in Kusadasi sambata, in timpul producerii atentatului, dar nici unul dintre ei nu este ranit si nu s-a aflat in pericol, spun reprezentantii agentiilor de turism care vand pachete turistice pentru aceasta destinatie. „Multi dintre ei au aflat de atentat tarziu, ieri-seara sau astazi (ieri - n.r.

), deoarece se aflau la plaja sau in excursii”, afirma Suliman Selcuk, directorul agentiei Ali Baba Tours. Reprezentantii agentiilor sunt insa optimisti in ceea ce priveste viitorul destinatiei Kusadasi. „In Turcia au mai fost probleme si in trecut (cutremurul din 2003, incendii), dar nu au fost soldate cu reducerea cererii turistice pentru Turcia.

Intr-adevar, dupa cutremur nu au mers vesticii in Turcia, dar romanii au continuat sa mearga. Acestea sunt evenimente disparate si nu au cum sa taie apetitul romanilor pentru Turcia, care va ramane destinatia preferata de romani”, spune Adriana Goicea, presedintele comisiei de turism extern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

In aceasta saptamana, s-ar putea sa se inregistreze o diminuare a cererii pe destinatia Kusadasi sau cereri de schimare a biletelor (de la Kusadasi la Bodrum, de exemplu), dar suntem convinsi ca, imediat dupa, piata isi va reveni, precizeaza Suliman Selcuk.

Militantii kurzi, in spatele atentatului

Atentatul cu bomba produs sambata in statiunea Kusadasi, de pe litoralul turc la Marea Egee, a fost cel mai probabil opera Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a declarat un responsabil guvernamental local, adaugand ca bilantul a ramas de cinci morti (intre care o turista din Irlanda si una din Marea Britanie) si 13 raniti (intre care cinci turisti britanici).

Explozibilul plasat la bordul unui autobuz care transporta turisti spre plaja a fost identificat drept C4, un explozibil plastic. Politia turca a exclus posibilitatea ca atentatul sa fi fost sinucigas, dupa identificarea victimelor, ceea ce inseamna ca incarcatura explozibila a fost detonata de la distanta.

Atentatul nu a fost revendicat inca, dar el seamana cu cel produs saptamana trecuta intr-o alta statiune populara de la Marea Egee, Cesmet, pentru care si-a asumat responsabilitatea o grupare intitulata Vulturii Libertatii din Kurdistan, afiliata la PKK.

Armata turca a avertizat acum cateva luni ca militantii PKK refugiati in nordul Irakului au inceput sa intre in Turcia in numar mare, avand asupra lor importante cantitati de explozibil C4.

Socul atentatului s-a risipit extrem de repede atat pentru localnicii din Kusadasi, cat si pentru turisti: plajele si localurile sunt din nou pline, ca de obicei. „Poate parea un pic ciudat, dar noi suntem obisnuiti cu asa ceva, iar viata merge inainte”, a explicat un comerciant local.

„Am venit aici in concediu si o sa stam pana la sfarsit, saptamana viitoare, cand ne intoarcem in tara”, a declarat mecanicul bulgar Slavo Iordanovici, aflat in Kusadasi cu sotia si doua fiice.

Cerere aproape dubla fata de anul trecut

Daca in 2004 au mers in Antalya, Bodrum si Kusadasi intre 35.000 si 40.000 de turisti romani, anul acesta cererea aproape s-a dublat, crescand cu aproximativ 80a, spune Suliman Selcuk. Acesta estimeaza ca in 2005 vor merge in Turcia intre 65.000 si 80.000 de turisti romani.

In acest an, 15 curse charter decoleaza saptamanal din Romania catre Turcia, dintre care noua merg in Antalya, iar sase in Bodrum si Kusadasi.