Dupa sotii Ceausescu, e greu, daca nu chiar imposibil, de gasit cineva care sa fi facut mai mult rau Romaniei si romanilor decit a facut Ion Iliescu. Desi multi pariau ca e terminat politic, iata ca fostul sef al statului se intoarce pentru a-si desavirsi opera.

Stiati ca Ion Iliescu a fost si el un vinator pasionat? A spus-o intr-un interviu televizat, in urma cu putine zile. In tinerete, mai ales cind lucra „in teritoriu“, povesteste Iliescu, tragea cu pusca in animale. La Iasi si in Timis. In Timis, asadar, atunci cind era marginalizat. Istoria disidentei romanesti are, iata, un capitol plin de exotism.

Ideea e ca era o placere sa fii disident in Romania! Impuscai iepuri, fazani, mistreti. E adevarat, a mai spus sotul Ninei, de vreo 25 de ani nu a mai mers la vinatoare. De prin 1980, adica. Asa spune Ion Iliescu.

Desi lumea spune despre Ion Iliescu – si acestuia ii place ideea – ca e un om al echilibrului, trebuie ca urmasul lui Nicolae Ceausescu mai si exagereaza uneori.

Il putem crede pe cuvint ca n-o mai fi vinind nici iepuri, nici fazani, nici mistreti, dar e imposibil de crezut ca, de-a lungul celor aproape 11 ani de mandat, Ion Iliescu nu a lovit din plin: bunul-simt, ideile de cinste, corectitudine, viitorul mai bun al romanilor, statul de drept, democratia, inteligenta.

In aprilie, dupa surpriza de la Congresul PSD, se parea ca Iliescu va ramine un vinator de elita doar al cuvintelor incrucisate si al tirajelor insipidelor sale carti. Plus, ceea ce ar fi fost onorabil, al unor fonduri care sa sustina activitatea unui ONG in fruntea caruia fostul sef al statului fusese numit recent.

A fost o capcana abil intinsa, in care au cazut multi – adica toti cei care au crezut ca Ion Iliescu se retrage si ca isi incalca principiul suprem, acela de a iesi din politica numai cu picioarele inainte.

De o saptamina si mai bine, Iliescu e din nou in prim-plan, deci „vineaza“ din nou. Pe doua planuri, cum a mai facut-o si altadata. Intii: vinator abil, si-a urmarit cu atentie prada. I-a detectat partile slabe. A fixat-o in catarea pustii, rabdator. Si, pentru a semnala ca in zona e un vinator experimentat, a executat citeva focuri de avertisment.

Ca sa nu existe nici o ambiguitate, sa spunem ca, pentru Iliescu, trofeul suprem e acelasi: puterea. Nimic mai mult, dar mai ales nimic mai putin. Pentru a pune mina pe el, fostul sef al statului stie ca are de lovit atit in Alianta PNL-PD (se intelege ca si in cheia de bolta a acesteia, presedintele Traian Basescu), dar si in colegii sai de partid.

In ADA trage cu munitie de razboi, in colegii de partid, cu „gloante“ inteligente. Despre cei de la putere spune ca sint impotenti, ca nu stiu sa gestioneze o criza, ca sint cinici de vreme ce vor mai mult anticipate decit sa aline amarul oamenilor. Asemenea colegilor sai de partid, il deplinge pe Tariceanu ca sa-l atace mai bine pe Basescu.

Face un apel ca problema inundatiilor sa nu fie politizata, dar e primul care da startul in aceasta cursa de iresponsabilitate si inconstienta. Pretinde ca vorbeste ca un hidrolog, dar tot ce spune vine de la omul politic. Se urca in masina cu Nastase, chiar daca accepta ca una dintre slabiciunile sale e sa tolereze si sa incurajeze „ticalosii“.

Nu conteaza doar ca, atunci cind vorbeste asa, Iliescu e un demagog sinistru. Important e ca aceasta retorica prinde. Cine nu crede sa deschida televizorul, pe orice canal romanesc, si sa citeasca o buna parte din ziare.

Pe de alta parte, cind e vorba de partidul pe care l-a construit cu mina sa si care i s-a aratat nerecunoscator, spune ca, in eventualitatea anticipatelor, PSD are sanse minime sa ia mai mult decit a luat anul trecut.

Dar mai spune si alt-ceva: „Eu cred ca nici un partid, si la noi in tara, si in alte tari, partide cu multa experienta, nu-si ignora parintii fondatori si nu-si ignora valorile care s-au afirmat in timp. Cind se adauga experientei politice si o anumita autoritate morala, asta conteaza foarte mult. Cind nu le respecta, cind le ignora, n-au decit de pierdut“.

Iliescu isi trimite copoii vorbelor ca sa-i oboseasca prada din partid si ca sa auda cine trebuie.

E greu de prevazut cum vor evolua lucrurile in ce-l priveste pe Ion Iliescu. Ceea ce putem spune cu certitudine e ca, jucator activ si el, Ion Iliescu este unul dintre cei mai periculosi oameni ai zilei.