Cei care iau un credit ipotecar pot sa aleaga compania care sa le asigure imobilul, fara sa mai fie obligati sa accepte asiguratorul „sugerat“ de banca.

Beneficiarii creditelor ipotecare vor putea sa-si aleaga fara restrictii societatea de asigurari cu care incheie polita pentru riscurile aferente imobilului, iar creditorului i se va interzice conditionarea aprobarii imprumutului de vinzarea altor produse.

Potrivit unui act normativ aprobat de guvern, care modifica legea creditului ipotecar, imprumutatul are obligatia sa incheie un contract de asigurare acoperind toate riscurile aferente imobilului, dar „imprumu-tatorul nu va avea dreptul sa impuna un anumit asigurator“.

Prevederea era necesara pentru ca, in general, bancile si-au dezvoltat si societati de asigurari sau lucreaza cu societati agreate. Iar atunci cind solicitantul unui credit ipotecar trebuie sa incheie asigurarea cladirii pe care o cumpara prin credit, banca „ii sugereaza“ compania de asigurari care este din acelasi grup.

De asemenea, actul normativ stabileste ca este interzisa acordarea de credite ipotecare pentru investitii imobiliare conditionata de acceptarea de catre client a unor alte servicii oferite de banca care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva. Este, de asemenea, interzisa si conditionarea de vinzarea-cumpararea de valori mobiliare emise de institutia care acorda creditul.