Mai multe persoane care au depus plangere au fost audiate de politisti in cazul MTS Leasing, oamenii legii ridicand, in acelasi timp, si documente necesare pentru continuarea cercetarilor. Astfel, in ultimele cinci zile, anchetatorii au obtinut, de la institutiile in drept, documentatia depusa de MTS Leasing pentru a obtine autorizatie de functionare a reprezentantei sale pe teritoriul Romaniei.

In aceeasi perioada, anchetatorii au identificat si audiat mai multe persoane, care s-au considerat prejudiciate si au depus plangere penala privind modul de derulare a contractelor de leasing imobiliar incheiate cu firma respectiva.

Totodata, anchetatorii au ridicat inscrisuri referitoare la aceste contracte, incercand sa identifice si sa verifice si persoanele care au fost implicate in activitatea desfasurata de reprezentanta MTS Leasing pe teritoriul Romaniei.

Inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Dupa cum se stie, politistii, impreuna cu comisari de la Garda Financiara Centrala - Comisariatul General, verifica activitatile financiar-contabile desfasurate de reprezentantii fiscali si firmele de consultanta ale reprezentantei MTS Leasing din Romania.

Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a declansat in data de 6 iulie o ancheta in cazul MTS Leasing, dupa ce s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave de catre reprezentantii acestei societati.

In acest sens, au fost facute controale la sediul reprezentantei MTS Leasing Germania din orasul Voluntari si la alte trei societati care desfasurau activitati pentru aceasta firma.

Controalele au vizat declararea la organele fiscale a sediilor sociale, punctelor de lucru sau a reprezentantelor, stabilirea legalitatii si realitatii operatiunilor financiare si comerciale derulate, evidentierea in contabilitate a activitatilor, modul de evidentiere, declarare si virare a obligatiilor catre bugetul de stat si orice alte aspecte de nelegalitate privind activitatea de leasing

financiar desfasurata de MTS Leasing Germania in Romania. De asemenea,comisarii Garzii Financiare au intocmit o nota de constatare prealabila, urmand ca investigatiile sa continue.

Pe piata romaneasca din 2004

Specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing, firma germana a intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut, prin intermediul unei reprezentante. MTS Leasing s-a facut cunoscuta in piata din Romania promovand o oferta cu o dobanda de doar cinci la suta pe an.

In cele mai multe cazuri, creditele ipotecare si imobiliare din piata romaneasca acordate pe o perioada cuprinsa intre 15 si 20 de ani au o dobanda anuala de circa 7-8 la suta. Compania germana a anuntat, recent, ca unul dintre consilierii financiari, Calin Armen, a deturnat fondurile societatii si a disparut.