Cascadorii traiesc la un tais distanta de pericol. In dictionarul explicativ al meseriei, cuvantul "banal" are urmatoarele semnificatii: cadere de la mare inaltime, rostogolire cu masina, torta vie, ploaie de lovituri, focuri de arma, viteze ametitoare, explozii.

Nebun dupa meseria pe care o practica din anul 2000, Cristian Prisecaru este unul dintre cei mai apreciati cascadori romani ai momentului. Rusii l-au poreclit "Safe Dracula", pentru ca nu pateste niciodata nimic si seamana cu Dracula... A absolvit "Scoala de cascadori" din Buftea si a invatat de la cel mai bun: Szoby Cseh.

Prisecaru este presedintele Asociatiei Cascadorilor Romani, organizatie infiintata anul acesta, care vrea sa se bata pentru drepturile celor curajosi.

Munca la negru, platita cu 20 $ pe zi

"In Romania sunt aproape 150 de cascadori, dar putini stiu meserie cu adevarat. Casele de film ii momesc pe tineri cu promisiuni. Le spun ca o sa fie vedete peste noapte si le dau bani putini, sfatuindu-i sa se puna in pericol chiar daca nu au experienta. Eu iau 100 $ pe ziua de filmare, dar ei primesc 20 $, iar cascadoriile se platesc separat.

Fiecare are tariful sau si isi negociaza singur contractul, dar unii iau si ce li se da, pentru ca au acasa familii. Uneori n-au incotro, iar de la casele de film li se spune ca mai sunt 1.000 ca ei care vor sa le ia locul. In acelasi timp, un cascador strain vine la munca pentru 250 de euro pe zi si poate castiga 2.500 de euro pentru o saptamana de lucru.

Un cascador de top, care lucreaza la Hollywood, primeste 500 $ pentru prezenta sa la filmari, iar in functie de gradul de periculozitate caruia i se expune, poate castiga 40.000 $ pentru trei cascadorii", spune Claudiu Prisecaru.

Ca sa ai contract, dai spaga

"Vrei sa ai de lucru? Dai spaga! Eu nu apelez la genul asta de compromis decat in situatii cu totul exceptionale, atunci cand chiar e greu sa-mi gasesc ceva de lucru. De obicei, aceasta cotizatie este o practica acceptata in bransa, ca peste tot. Dupa ce iti incasezi banii pe care i-ai castigat, trebuie sa dai vreo 30% celui care ti-a facut rost de slujba respectiva.

De cand am infiintat Asociatia Cascadorilor ne luptam sa legalizam acest comision, sa fie totul la vedere. Ne batem si pentru dreptul cascadorilor de a avea asigurari de sanatate, pentru ca este greu sa mai obtii despagubiri dupa ce te-ai nenorocit", spune Prisecaru.

"Dracula" i-a cunoscut pe Armand Assante si Salman Khan

Actor, cascador si coordonator al scenelor de lupta, Prisecaru si-a impins de multe ori limitele, in filme precum "Amen", "Boudica", "Entre Chien et Loups", "Haute Tension", "Return of the living dead 4&5", dar a jucat si in "Apus de soare", la Teatrul National. A casigat premiul al doilea, in 2003, la singurul concurs mondial de cascadorie, desfasurat la Moscova.

Stie arte martiale, manuieste sabii si arme, arcul, toporul, sulita, este un bun gimnast si pasionat de alpinism. A sarit in gol, de la 25 de metri, cu spatele, tragand simultan cu doua pistoale. In Rusia a plutit din mers, de pe o masina care transporta rachete, pe o alta, care a inceput sa faca opturi pe sosea pentru a scapa de el.

"Dracula" se pravaleste cu repeziciune de pe cladiri, din elicopter, cade pe scari sau pe suprafete dure. Poate sa se expuna flacarilor total sau partial, dar face cascadorii si in mediu acvatic. A lucrat alaturi de cantaretul turc Tarkan, actorii Armand Assante si Salman Khan.

Tarifele cascadorilor romani:

Caderi de la inaltime: Pana la 6 m - 200 euro; 6-15 m - 500 euro; 15-25 m - 1.500 euro

Om-torta: Partial - 200 euro; Jumatate: 700 euro; Complet: 1.500 euro

Cascade auto: de la 300 euro

Acrobatica: de la 100 euro

Acrobatica pe masina: de la 300 euro

Lupte: de la 100 euro

Arte Martiale: de la 150 euro, cu utilizarea armelor traditionale asiatice

Cascade ecvestre: de la 200 euro

Cascade aeriene: de la 500 de euro (parasuta, parapanta)

Cascade moto: de la 300 euro

Acrobatii, sarituri, tamponari: 3.000 de euro

Dublura animale: de la 300 euro