Comisia Europeana a initiat o campanie de consultare publica pentru revizuirea Directivei privind banii electronici ca urmare a recentelor dezvoltari in industria telefoniei mobile si a platilor pe Internet. In acest sens a fost lansat un chestionar la care sunt invitati sa raspunda toti cei implicati in domeniul platilor electronice.

Impresia comisiei la inceputul acestui proces de reviziure - care urmeaza a fi, sau nu, confirmata - este ca ambitiile originale ale Directivei (imbunatatirea pietei unice pentru servicii financiare, incurajarea aparitiei de noi jucatori in domeniul e-money si contributia la dezvoltarea comertului electronic) nu au fost inca atinse.

Mai mult, oficialii Comisiei apreciaza ca este posibil ca actuala Directiva sa aiba, in fapt, efectul, neintentionat, de a constrange dezvoltarea pietei.

Actuala Directiva a Comisiei Europene privind banii electronici a fost conceputa si adoptata ca urmare a dezvoltarii fara precedent a comertului electronic si viza activitatile institutiilor non-bancare implicate in emiterea de moneda electronica.

Recentele dezvoltari tehnologice si ale modelelor de business, precum plata prin intermediul telefoanelor mobile si a Internetului, au determinat Comisia sa reanalizeze daca prezentul cadru legal este inca de actualitate.

Un raport complet care va contine recomandarile Comisiei va fi publicat pana in primavara anului viitor.

In paralel, Comisia a initiat o consultare publica si pentru revizuirea Directivei privind schemele de garantare a depozitelor. In prezent, Directiva stabileste un nivel minim de compensare, de pana la 20.000 Euro, pe care un deponent il va primi in cazul unui faliment al unei banci din spatiul UE.

Unii membri au introdus nivele superiorare de garantare si scheme diferite de functionare in practica a schemei de garantare. Comisia Europeana doreste ca prin reviziuirea Directivei privind schemele de garantarea depozitelor sa introduca mai multa convergenta si sa atenueze aceste diferente care ar putea sa altereze concurenta si stabilitatea financiara.