Noutati la Editura Polirom

Legaturi bolnavicioase, de Cecilia Stefanescu

de     HotNews.ro
Luni, 18 iulie 2005, 0:00


„Cartea Ceciliei Stefanescu este povestirea alerta si ironica a unei obsesii erotice si narcisiace traite de o naratoare abulica, dezabuzata si vulnerabila. Este, fara indoiala, unul dintre debuturile feminine cele mai semnificative din ultimii ani: un scris echilibrat, o voce sigura de ea, o devoalare cruda a intimplarilor care incearca sa capete sens prin povestire.” (Simona Sora)

Cel mai nou titlu din colectia „Ego. Proza” de la Polirom, a carui ecranizare cinematografica va avea premiera in aprilie 2006 (coproductie romano-francezo-germana). „E un film mai aparte, trateaza o tema tabu pentru cinema-ul romanesc” (Tudor Giurgiu)

Romanul aduce in prim-plan o tinara nonconformista, Kiki, incapabila sa aleaga intre existenta alaturi de un artist grandoman, Renato, si iubirea pentru o alta femeie, Alex. Existenta eroinei e coplesita de temeri, nevroze, viziuni romantice, unele aflate la granita dintre reverie si boala.

Balansul intre hetero- si homosexualitate o poarta pe Kiki prin mediile studentesti si artistice, pentru ca, in cele din urma, dupa o serie de experiente insolite, viziunile personajului sa devina mai puternice decit realitatea.

Romanul va fi ecranizat in primavara anului urmator, in regia lui Tudor Giurgiu, dupa un scenariu de Cecilia Stefanescu si Tudor Giurgiu; premiera va avea loc in primavara anului viitor.

Tudor Giurgiu: „Cartea mi-a placut foarte mult si cred ca vine in intimpinarea unei dorinte ale mele de a face un film foarte sensibil si personal, despre o lume a unor oameni care nu sint simpli, de pe strada, ci tineri cu multe aspiratii, care viseaza mult, dar se afla intr-un moment de confuzie sentimentala, erotica.”

Cecilia Stefanescu: „Am vrut sa scriu o poveste de dragoste, fara nici un fel de intentii feministe sau de epatare a burghezului. Am scris despre povestea unei fete care, intimplator, se indragosteste de o alta fata si despre modul inconsecvent, deseori crud, in care ajungem sa ne gestionam propriile dorinte.

Ceea ce s-a pastrat in scenariu si, sint convinsa, se va pastra si in film este tocmai parfumul acela inefabil al unei istorii de iubire de tinerete, in care ceea ce conteaza sint tocmai amanuntele, micile detalii care compun o relatie, care-i creeaza iluzia de perfectiune si, mai apoi, ii atrag destramarea.

Acele mici detalii care recompun fiecare personaj ca intr-un puzzle, cu amintirile, spaimele, istoria si asteptarile lui punctuale.

Cecilia Stefanescu (n. 1975). Absolventa a Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti. Publica in volumele colective Ferestre 98 (1998) si Tescani 40238 (2000). Debuteaza editorial in anul 2002 cu romanul Legaturi bolnavicioase (editia a II-a, Polirom, 2005).
A tradus din franceza carti precum L’auberge des pauvres de Tahar Ben Jelloun (2002) si La petite marchande de Daniel Pennac (2004).

A terminat al doilea roman, Intrarea Soarelui, aflat in curs de publicare la Editura Polirom.


79 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri