Traian Basescu a fost invitat asta seara intr-o editie speciala a Jurnalului de pe TVR 1. Presedintele a raspuns la intrebarile legate de situatia creata in urma inundatiilor, de eficienta autoritatilor locale, de declararea sau nedeclararea starii de urgenta precum si de masurile ce urmeaza a fi luate in continuare.

Declararea "starii de urgenta" ar fi facut ca tara sa fie condusa la nivel local sau chiar central prin ordonante militare. O Romanie condusa de armata si-ar fi pierdut orice credit pe plan extern, a fost concluzia trasa de seful statului.

Traian Basescu spune ca in momentul de fata Romania arata ca o tara care-si mobilizeaza toate eforturile pentru ajutorarea celor napastuiti, si are in vedere pentru perioada imediat urmatoare doua linii de actiune: refacerea infrastructurii care are un rol local dar si balcanic si international precum si crearea unei solidaritati cu cei peste 15 mii de sinistrati.

Referitor la acuzatia de cinism facuta de o anumita parte a presei presedintele a spus ca se pronunta pentru o informare reala de la fata locului insa nu poate fi de acord cu discreditarea sistematica a autoritatilor, deoarece astfel de actiuni nu fac decat sa scada moralul si capacitatea de reactie a populatiei lovite de inundatii.

"Am rolul sa mobilizez natia si nu sa o las sa cada prada disperarii", a spus Traian Basescu. Presedintele a comparat isteria creata de o parte a presei cu cea din perioada rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Referitor la declararea "starii de urgenta", presdintele apreciaza ca ar fi fost o greseala imensa. Declararea starii de urgenta presupune ca o parte a autoritatii locale sau chiar centrale sa treaca in mainile armatei. Practic, judetele afectate de inundatii ar fi fost conduse prin ordonante date de catre armata.

O Romanie condusa partial de armata si-ar fi pierdut orice credibilitate pe plan extern. Deasemenea, presa ar fi putut fi supusa unor anumite restrictii in aceasta perioada. CSAT-ul ar fi devenit principala institutie cu putere decizionala. "Nimic nu ar fi putut justifica trecerea autoritatii civile in subordinea autoritatii militare", a spus presedintele.

Statul are in astfel de situatii la indemana alte doua solutii similare si mai eficiente: "starea de alerta", si "situatia de urgenta". Acestea permit implicarea tuturor institutiilor nationale in situatii de criza, incluziv a armatei, dar toata actiunea va fi subordonata autoritatii civile.

Traian Basescu a spus ca in coordonarea actiunilor in cazul inundatilor e firesc ca cei din guvern sa aiba rolul principal, situatia nesuportand comparatie cu cea legata de criza jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Atunci, actiunile cereau implicarea serviciilor secrete si a CSAT-ului iar presedintele statului, in calitate de sef al CSAT-ului trebuia sa aiba rolul central, pe cand acum activitatile cad sub incidenta autoritatii civile.

Reactia autoritatilor locale in fata dezastrului a fost apreciata de Traian Basescu ca fiind si mai buna si mai rea in functie de sistemul de alerta si de punerea lui in aplicare de fiecare autoritate locala in parte.

Reconstructia zonelor afectate de inundatii din Moldova va dura un an de zile.

I.B.