Deputatul PSD de Galati, Dan Nica, a anuntat ieri ca 67 de oameni din localitatea Cosmesti, localitate in care furia apelor a distrus peste 500 de case, au depus plangeri penale la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati privind cercetarea Directorului General al Apelor Romane, Aurel Pana, si a ministrului Mediului, Sulfina Barbu (foto) acuzandu-i pe acestia ca au determinat ca viitura

Siretului sa fie deversata in judetul Galati.

EXEMPLE. La aceste plangeri se va adauga insa si cea pe care PSD o va depune la Parchetul General pentru ca in judetul Galati "nu a functionat sistemul de avertizare privind inundatiile, iar un exemplu in acest sens este satul Cosmesti in care oamenii s-au trezit cu apa de trei metri in casa", dupa cum a precizat Nica.

El i-a acuzat pe Pana si pe Sulfina Barbu de incompetenta pentru ca in ciuda avertizarilor repetate ca debitul raului Siret va creste semnificativ nu au luat masurile necesare, respectiv ca deversarea apei din lacul de acumulare Calimanesti sa fie facuta treptat, proces ce ar fi trebuit sa inceapa o data ce s-a transmis alerta de inundatie.

ACUZE. Nica i-a invinovatit pe acestia pentru faptul ca au eliberat o viitura de peste 5.000 de metri pe secunda de la barajul de la Calimanesti – echivalentul practic al debitului anual al Dunarii.

Deputatul PSD a aratat ca cele doua institutii ar fi putut sa dispuna evacuarea unei cantitati de apa din lacul de acumulare de la Calimanesti, proportionala cu viitura de pe Siret, evitandu-se astfel deversarea apelor peste diguri si inundarea celor 11 localitati de pe malul stang al raului.

Nica a mai subliniat ca situatia din unele comune inundate, intre care Liesti, Tudor Vladimirescu, Ivesti este dramatica, existand pericolul real al declansarii unor epidemii.