S-au cunoscut in timpul studentiei si se iubesc nespus de mult. De mana prin parc, imbratisati in valurile marii, intre doua saruturi, ei si-au jurat iubire vesnica de nenumarate ori. Din toate declaratiile de dragoste, insa, Ea si El au eliminat cuvantul casatorie.

Cei doi tineri si-ar dori sa fie miri, dar se gandesc cu teama la faptul ca dupa nunta nu-si vor putea lua o locuinta, ca vor sta in continuare pe capul parintilor, ca nu le vor ajunge banii pentru plata chiriei. Ca El si Ea sunt multi.

Din cei cinci milioane de tineri ai Romaniei, jumatate considera ca nu au conditii pentru a-si intemeia o familie, 62 la suta percep posibilitatea de a avea o locuinta ca pe o mare problema, iar trei sferturi din tinerii romani spun ca locuiesc cu parintii. Cel putin asa arata ultimul sondaj privind situatia tineretului si asteptarile sale, comandat de Autoritatea Nationala pentru Tineret.

De ani de zile, acest sondaj se face fara nici un rost, pentru ca nimeni nu ia in seama raspunsurile ingrijoratoare pe care le dau tinerii. Ba mai mult, autoritatile statului isi permit sa-i fraiereasca fara nici un pic de jena. Tinerii romani iau teapa dupa teapa.

In 2003, Parlamentul a emis o lege prin care le dadea dreptul tinerilor sa primeasca gratuit de la primarie un teren, intre 250 si 500 de metri patrati, pe care sa-si poata ridica o casa. Citita in "Monitorul Oficial", legea suna bine, dar in realitate ea s-a dovedit populista si imposibil de aplicat. Primaria Sectorului 1, de pilda, nu a onorat nici macar una din cele peste 1.

200 de cereri inregistrate pana acum. Si asta deoarece nu a identificat nici o palma de pamant. Si la nivel national, degeaba s-au grabit tinerii sa depuna dosarele pentru terenuri de casa. Primariile au onorat foarte putine, sub 10 la suta din cereri. Locuintele ANL sunt, de asemenea, o amagire pentru tineri.

Dupa ce ca sunt putine, repartizarea lor e dominata de birocratie si trafic de influenta. Asa se face ca unii reprezentanti ai autoritatilor locale si pilele acestora s-au napustit cu nerusinare sa puna mana pe cheile apartamentelor ANL, chiar daca nu indeplineau nici unul dintre criteriile de eligibilitate.

La Primaria Sectorului 6, pe lista de prioritati s-au trecut trei consilieri locali si cateva neamuri de-ale lor. Nu de mult, la Oradea, niste prosperi oameni de afaceri au fost travestiti in cazuri sociale deosebit de grave si impinsi in fruntea listei cu persoane "indreptatite" sa se mute in blocurile ANL. Ca si cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, tinerii mai incaseaza o lovitura.

Banca Nationala a Romaniei a decis, recent, sa limiteze posibilitatile de obtinere a unui credit. Singura speranta a unui tanar din Romania de a se vedea cu un acoperis deasupra capului era creditul imobiliar. Aceasta speranta a fost naruita deoarece noile reglementari ale BNR fac aproape imposibil accesul la creditul pentru locuinte.

Scaderea taxelor, a facturilor la utilitati, a altor angajamente financiare din veniturile modeste ale unui tanar, iar apoi aplicarea procentului de 35 la suta din suma ramasa pentru a se calcula rata dobanzii il vor ajuta pe tanar sa-si ia in loc de casa o masina de spalat si un frigider.

In aceste conditii, nu e de mirare ca mai bine de trei sferturi din tinerii acestei tari se cred neintelesi de autoritatile statului. Cu siguranta ca nici ei, tinerii, nu ii inteleg pe alesii din administratia centrala si locala. Dupa Revolutie, insa, au reusit sa priceapa un singur lucru, si anume ca solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta exista doar o data la patru ani.

Dupa ce trec campaniile electorale, tinerii se trezesc cu ochii in soare si constata ca acele solutii propuse de politicieni sunt niste minciuni gogonate. Chiar daca nu vor prinde un teren de la primarie sau o garsoniera ANL, chiar daca banca nu le va da credit, din cauza salariilor foarte mici, Ea si El se iubesc si cauta o viata mai buna.

Au decis sa mearga la sedinte care ii invata cum sa emigreze. Si daca vor pleca in Vest, poate se vor casatori, pentru ca acolo creditele se obtin mai usor, iar dobanda e mult mai mica.