Scriitoarea britanica multimilionara J. K. Rowling a declarat intr-un interviu difuzat duminica de postul ITV ca dupa ce va termina si ultimul volum din seria "Harry Potter", va continua sa scrie, dar sub pseudonim, transmite Mediafax.

Cel de-al saselea volum al seriei, "Harry Potter and the Half-Blood Prince", a fost lansat in noaptea de vineri spre sambata in intreaga lume, iar scriitoarea a anuntat mai demult ca cel de-al saptelea volum va fi si ultimul.

Rowling a acordat un singur interviu in campania de lansare a noii carti, unui admirator cu varsta de 14 ani, Owen Jones din Cardiff, selectat dintre mii de alti candidati.

In acest interviu, scriitoarea a spus ca nu va incepe lucrul la ultimul volum din serie inainte de sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor, preferand sa-si consacre timpul, pentru moment, bebelusului ei de sase luni, Mackenzie Jean.

"Am lucrat cate putin si continuu sa scriu fragmente, dar am un bebelus foarte mic si cred ca voi incepe sa lucrez serios la volumul al saptelea abia anul viitor", a spus ea. "Mi-e teama, intr-un fel, de finalul seriei. Ador sa scriu aceste carti si sfarsitul va fi un soc profund pentru mine". "Nu pot sa ma plang, Harry Potter a fost fantastic pentru mine.

Insa unul din regretele mele este ca nu voi mai putea niciodata sa ma strecor intr-o cafenea oarecare si sa ma pierd in lumea mea fara ca cei prezenti sa-mi dea vreo atentie. Anonimatul era un lucru nemaipomenit", a mai spus scriitoarea.

Urmeaza al saptelea volum

In ceea ce priveste cartea lansata recent, "Harry Potter and the Half-Blood Prince", a fost primita cu rezerva de criticii britanici, ceea ce nu a impiedicat-o sa inregistreze recorduri de vanzari in Statele Unite. "HP6", cum il numesc profesionistii din lumea editoriala, este "prolix, redundant si nu foarte bine inchegat", comenteaza Suzy Feay in Independent on Sunday.

Cartea este, de asemenea, "poate mai putin inventiva decat celelalte" si sufera de o "incoerenta intre angoasa adolescentina si un umor care pare adresat unor copii cu varste mai mici". Robert McCrumb, editorul sef pentru literatura al publicatiei The Observer, crede ca J.K Rowling avea "trei obiective de indeplinit" in acest nou volum al seriei "Harry Potter".

"Ea trebuia sa duca mai departe marca pe care a creat-o, sa dezvolte o intriga complexa" in vederea apogeului care va fi infruntarea directa dintre Harry si vrajitorul cel rau, Voldemort, ce va avea loc probabil in cel de-al saptelea si ultimul volum al seriei, si "sa ofere o carte interesanta".

Primele doua obiective au fost atinse fara dificultate, estimeaza cronicarul de la The Observer, care nu este de aceeasi parere in ceea ce priveste cel de-al treilea obiectiv. "Ca de obicei, ritmul prozei lui Rowling oscileaza intre letargic, lent si normal", ironizeaza el. "Insa intriga, constituita de incercarile de a afla identitatea printului metis, se dezvolta intr-un ritm saltaret".

In ciuda tonului rezervat al criticilor de specialitate, cartea a depasit recordurile in Statele Unite: "inca o data, ŤHarry Potterť a facut istorie. Potrivit primelor informatii detinute de Scholastic, cartea a batut toate recordurile de vanzari", se arata intr-un comunicat al editurii.

Astfel, autoarea a primit nici mai mult nici mai putin decat un milion de lire sterline pe ora: ea a castigat in prima zi a lansarii, in 24 de ore, 24 de milioane de lire sterline, din vanzarea cartii la Londra, New York, Mexico City si Sydney. Un al doilea tiraj al cartii a intrat deja in librarii, a mai informat Scholastic.