Ministerul Finantelor Publice a decis sa elimine Taxa pe Valoarea Adaugata perceputa de opt ani pentru apelurile telefonice prin care se fac donatii.

Decizia vine in urma unor aprinse dezbateri in presa, in care s-a pus problema moralitatii si a legitimitatii statului de a percepe astfel de taxe, de pe urma unor ajutoare care se duc la cei aflati in nevoie.

Reprezentantii Romtelecom spun ca sumele incasate cu tilu de TVA sunt virate integral la stat. Dan Pazara, Director Comunicatii Romtelecom este de parere ca "nu este normal ca pentru banii din donatii statul sa-si ia un procent sub forma de TVA".

La randul lor, reprezentantii ministerului de finante, sustin ca , desi a incasat banii, statul n-a cerut niciodata TVA pentru donatiile prin telefon. Emilia Dragu, Director Executiv in cadrul MFP, sustine ca "s-a ajuns la situatia asta de la necunoastrerea legii, o interpretare gresita a legii de catre societatile de telefonie".

Conform ministerului, toti donatorii, persoane fizice si juridice, vor primi inapoi esalonat valoarea TVA, chiar de la urmatoarea factura.

Dan Pazara a declarat ca "din momentul in care vom primi o notificare de la MF oficiala si in scris, Romtelecom nu va mai aplica TVA-ul si va purcede la ajustarea acestuia in conformitate cu prevederile legale."