Rata inflatiei din statele aflate in zona euro a ajuns in luna iunie la 2,1%, in termeni anuali, de la 2%, in luna precedenta. Cresterea inflatiei se datoreaza pretului ridicat al petrolului si al materiilor prime energetice, a anuntat biroul european pentru statistica, Eurostat, citat de Reuters. Eurostat realizase o prognoza initiala cu o rata a inflatiei de 1,9% pentru luna mai.

Cresterea lunara a preturilor in tarile zonei euro a fost de 0,1% in iunie, fata de 0,2%, estimata de analisti. „Pretul energiei, cu o crestere anuala de 9,4%, a avut un impact important asupra ratei anuale a inflatiei“, se arata in comunicatul Eurostat.

Banca Centrala Europeana a prezentat o rata de baza a inflatiei in scadere de la 1,6% in luna mai la 1,4% in iunie, cu mult sub obiectivul Bancii Centrale Europene de a mentine inflatia sub 2%, dar aproape de aceasta cifra. Aceasta rata de baza a inflatiei nu include insa costurile atat de volatile ale energiei si preturile alimentelor neprocesate.

Pretul serviciilor, in crestere cu 2,2%, a avut la randul sau o contributie importanta la inflatie. In ceea ce priveste bunurile industriale, exceptand energia, preturile au crescut cu 0,3%, iar costul produselor alimentare, inclusiv cel al alcoolului si tutunului, a crescut cu 1,2%.

Banca Centrala Europeana se opune in continuare presiunilor politice de reducere a dobanzii de referinta pentru a impulsiona revigorarea economiei din zona euro.