Listarea primei companii de IT la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a tinut ieri capul de afis pe piata de capital romaneasca. Este a doua listare din ultimele zile a unei companii la BVB, dupa ce in precedenta sedinta de tranzactionare, cea de vineri, a inceput tranzactionarea firmei de prelucrare a hartiei Vrancart Adjud.

Elementul de noutate adus de Flamingo International fata de Vrancart este apartenenta sa in totalitate la sectorul privat, inca de la infiintare. La eveniment au participat reprezentanti ai Flamingo International, ai nou-nascutei societati comerciale Bursa de Valori Bucuresti SA si ai intermediarilor intrarii Flamingo la Bursa, ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment.

Atragerea unei companii 100% private poate fi considerata un real succes pentru Bursa de Valori Bucuresti, obisnuita pana acum cu foste sau actuale intreprinderi de stat, unde AVAS sau Ministerul Economiei inca detin participatii importante.

Participatii ce raman blocate, din moment ce statul nu poate fi un investitor in acele firme, ci doar un detinator al actiunilor, neputand pompa in ele bani pentru a le face rentabile.

Putinele societati listate la BVB si care s-au nascut in mainile altcuiva decat ale statului s-au bucurat pana acum de succes. Faptul ca au, in genere, capital social mai mic decat gigantii fostei economii planificate nu le-a impiedicat sa dobandeasca increderea investitorilor, atat institutionali (fonduri de investitii autohtone sau straine, societati de asigurari, banci), cat si individuali.

Exemple de succes sunt Banca Transilvania, SSIF Broker, Banca Comerciala Carpatica sau Impact.

Echipa de conducere a Flamingo International are deja in vedere pasul urmator la Bursa, si anume trecerea la categoria 1, de la categoria a II-a unde activeaza in prezent. Acest lucru va fi posibil in momentul in care numarul actionarilor va ajunge la 1.800, unul dintre criteriile cerute de Bursa pentru listarea la prima categorie.

In urma ofertei publice initiale, numarul actionarilor ajunsese aproape de 900, de la 80 inainte de aceasta.

Deocamdata, potrivit Directorului General al Bursei, Stere Farmache, este prematur sa se discute despre includerea Flamingo in indicele BET, al celor mai importanti emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti (in afara societatilor de investitii financiare). O asemenea decizie ar putea fi luata ulterior in calcul, in functie de valoarea zilnica a tranzactiilor si de capitalizare.

Dimensiunea Flamingo si atractivitatea acesteia fac, oricum, ca o asemenea varianta sa poata fi luata in calcul destul de curand.

In ceea ce priveste capitalizarea, compania proaspat inscrisa la cota Bursei se situa pe locul al zecelea, excluzand SIF-urile, daca luam in calcul pretul de 2,3000 lei pe actiune stabilit in urma ofertei publice initiale.

La pretul de 2,7600 lei/actiune stabilit de piata la deschiderea sedintei de ieri, Flamingo International ajunsese foarte aproape de societatea situata pe locul al noualea, Impact.

Valoarea de ieri a tranzactiilor a urcat Flamingo pe locul al treilea din acest punct de vedere, iar pe primele doua locuri au fost numai SIF-uri, foarte cautate in aceste zile, dupa ce guvernul a aprobat marirea pragului de detinere la 1%.

Mai mult, numarul de actiuni disponibile pentru tranzactionarea pe piata este foarte bun. In afara de actionarul majoritar Dragos Cinca, detinator a 61,53% din actiunile firmei, la listare nu existau si alti actionari semnificativi (detinatori a peste 5% din actiuni).

Mai mult de 77 milioane de lei (21 milioane de euro), echivalentul a peste 33 milioane de actiuni, sunt in posesia micilor actionari si sunt susceptibile de a fi vandute la Bursa in orice moment.

Dragos Simion, presedintele Flamingo Computers si cel care a deschis sedinta de tranzactionare din partea Flamingo, a declarat ca firma intentioneaza sa se dezvolte „cu preponderenta in sectorul de retail, fara a ignora distributia“ cu banii atrasi de pe piata de capital.

Si vicepresedintele ING Romania, Misu Negritoiu, a tinut sa asigure investitorii ca fondurile pe care societatea le-a atras nu au drept scop imbogatirea vechilor actionari, ci dezvoltarea in continuare a acesteia.

Succesul pe care l-a avut proiectul de listare a Flamingo le-a dat curaj atat oficialilor Bursei, cat si reprezentantilor celor doua societati de brokeraj prezente. Directorul General al BVB, Stere Farmache, a afirmat ca sunt asteptate si alte companii private la Bursa.

El s-a aratat increzator in efectul pozitiv pe care il va avea listarea, in toamna, a companiilor de stat, asupra credibilitatii Bursei de Valori, acest lucru urmand sa stimuleze si listarea mai multor firme private.

Farmache a mai spus ca in aceste zile sunt reanalizate companiile cotate, pentru a se vedea in ce masura acestea corespund criteriilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si celor ale Bursei de Valori, existand posibilitatea delistarii unora dintre societati.