Schimburile cu titluri financiare au dus, ieri, la obtinerea unei valori totale a tranzactiilor mai mare decat dublul celei obtinute vinerea trecuta.

Transferurile cu actiuni SIF au totalizat 17.835.030 lei, reprezentand 71,4% din valoarea totala a tranzactiilor, de 24, 9 milioane de lei. O asemenea valoare a tranzactiilor nu s-a mai inregistrat de la inceputul anului.

Brokerii declara unanim ca SIF-urile au acaparat piata din cauza ordonantei guvernului privind reglementarea unor masuri financiare, care prevede ridicarea pragului de detinere din capitalul social la 1%. Cele mai lichide societati financiare au fost SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, volumul total tranzactionat cu aceste actiuni atingand 4,5 milioane de titluri.

Pretul unei actiuni SIF 5 a crescut cu 4,5%, pana la 1,3800 lei, iar cel al unui titlu SIF 2 s-a scumpit cu 5,3%, inchizand sedinta la 1,1800 lei. Si cotatia actiunilor SIF 4 Muntenia, cele mai ieftine de pe piata societatilor financiare, a urcat cu 5%. Pretul unui titlu a ajuns la 0.9400 lei. SIF-urile au eclipsat actiunile Flamingo (FLA), aflate in prima zi de tranzactionare.

Cu toate acestea, valoarea schimburilor cu titluri FLA a fost una notabila, dupa cum spun brokerii, de 2,7 milioane de lei. S-au transferat aproximativ 1,15 milioane actiuni, iar pretul unui titlu a variat intre 2,35 lei si 2,76 lei.

Titlurile petroliere au trecut si ieri printr-o corectie negativa usoara, corectie fireasca dupa cresterea din ultima perioada, declara Daniel Tomescu, broker la societatea Swiss Capital. El considera ca actiunile petroliere vor stagna sau vor scadea pe termen scurt, pana la anuntarea rezultatelor financiare pe primul semestru 2005.

Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) a scazut cu 0,8%, pana la 0.0872 lei/ actiune, iar cele ale Petrom (SNP), cu 1%, inchizand la 0.4570 lei/actiune. In total, s-au tranzactionat un numar de 47 emitenti, din care 17 au inregistrat o evolutie pozitiva in timp ce preturile de referinta pentru 20 emitenti au scazut fata de sedinta precedenta.