Populatia globului creste, dar imbatrineste. Este concluzia ce va fi analizata in Franta, zilele astea, de 2.000 de specialisti in demografie din toata lumea. Populatia din Romania face nota aparte, pentru ca imbatrineste, dar si scade.

2.000 de specialisti din peste o suta de tari vor analiza, saptamina aceasta, la Tours, Franta, viitorul populatiei mondiale, care va depasi pragul de 6,5 miliarde de locuitori la sfirsitul lui 2005 si probabil pe acela de 9 miliarde in 2050.

Noua configuratie a familiei, SIDA si efectul imbatrinirii populatiei asupra sistemelor de protectie sociala in Europa sint citeva teme abordate la cea de-a 25-a editie a manifestarii.

Potrivit previziunilor specialistilor, in secolul al XXI-lea populatia mondiala va continua sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, dupa ce in ultimele decenii a cunoscut o crestere exponentiala. Pamintul avea un miliard de locuitori in 1800, doua miliarde in 1930, trei in 1960, patru in 1974, cinci in 1987 si sase in 1999. In paralel se va accentua imbatrinirea populatiei.

In 2025, mai putini copii

In Romania, pina in 2025, numarul copiilor va scadea cu aproape 1,6 milioane din cauza tendintei cuplurilor de a amina intemeierea unei familii. Din populatia de 21,6 mi-lioane de locuitori, aproximativ 4,9 milioane sint copii cu virste cuprinse intre 0 si 18 ani. Dintre ei, numarul baietilor este de 2,5 milioane, mai mare ca al fetelor cu 100.000.

Pina in 2015, populatia va scadea incet, dar sigur, ajungind sa se inregistreze sub 21 de milioane de locuitori, iar pina in 2025 aproximativ 19 milioane.

Tinerele generatii au inceput sa amine intemeierea unei familii si venirea pe lume a copiilor, ca reactie a schimbarilor sociale. „A crescut durata de timp necesara studiilor, specializarilor si perfectionarilor profesionale, si participarea efectiva a femeilor pe piata muncii.

Toate aceste schimbari se datoreaza procesului continuu de emancipare a femeilor’’, spune Aura Alexandrescu, director la Oficiul de Studii si Proiectii Demografice din cadrul Institutului National de Statistica. „Pe linga nivelul fertilitatii, la proiectarea populatiei din 2025 s-a luat in considerare si mortalitatea si migratia externa ca medie a ultimilor cinci ani”.

Nasteri putine, morti multi

Durata medie de viata a romanilor este aproape neschimbata in ultimii 30 de ani, 69-70 de ani, printre cele mai scazute in Europa.

Femeile traiesc aproape 75 de ani, iar barbatii - 67,5. Statisticile realizate de specialistii Ministerului Sanatatii arata ca natalitatea a crescut usor in ultimii ani: de la 9,8 (in 2003) la 10 la 1.000 de locuitori (in 2004).

In Moldova se nasc cei mai multi copii: peste 11 in Suceava si peste 14 la 1.000 de locuitori in Iasi, in timp ce in Teleorman si Hunedoara se inregistreaza valorile cele mai scazute (sub 8). Judetele din sud stau foarte prost si la capitolul mortalitate.

In Teleorman, unde se nasc cei mai putini copii, se inregistreaza si cea mai mare mortalitate generala (16,5 decese la 1.000 de locuitori). „Numarul mai mare de copii nascuti in Moldova este strins legat de mentalitatea celor de aici: se crede ca femeia este mai sanatoasa daca naste de mai multe ori.

In plus, nici nu se folosesc metode contraceptive moderne. In ceea ce priveste judetele din sudul tarii, populatia este imbatrinita, asa ca se moare mult, iar tinerii migreaza spre Bucuresti, in consecinta si natalitatea este foarte mica”, afirma dr. Gabriela Cristisor, de la Departamentul Mama si Copil din cadrul MS.