Procurorii vasluieni au inceput urmarirea penala impotriva preotului si a celor patru maicute de la Manastirea „Sfinta Treime” din comuna Tanacu dupa decesul unei tinere, ce a fost tinuta trei zile in lanturi pe o cruce, fara mincare.

Potrivit primelor cercetari, in data de 10 iunie preotul duhovnic Petru Corogeanu, ajutat de patru maicute, ar fi sechestrat-o pe maicuta Maricica Irina Cornici (23 ani) intr-o chilie, legind-o de miini si de picioare cu sfori, pentru a scoate duhul rau. Calugarita tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mincare, a decedat in seara de 15 iunie.

Ieromonahul Petru Corogeanu si maicutele Nicoleta Arcaleanu, Adina Ciopraga, Elena Otelea si Simona Bardanas sint cercetati de procurorii de la Parchetul Tribunalului Vaslui pentru infractiunea de lipsire de liberate, urmata de moartea victimei.

Procurorul Ovidiu Berinde a declarat ca cei cinci vor fi cercetati deocamdata in stare de libertate, o alta masura legala urmind sa fie propusa, daca va fi cazul, dupa ce fapta va fi incadrata juridic. Astfel, in prezent se asteapta rezultatul unei expertize medico-legale privind cauza exacta a mortii tinerei maicute. In acest caz au fost audiate 24 de persoane.

Reactii violente la adresa reprezentantilor BOR

In urma celor intimplate, episcopul locului, PS Ioachim Mares, a dispus ca preotul monah Petru Daniel Corogeanu sa fie oprit de la a mai sluji pe viitor. Decizia episcopului Ioachim al Husilor a fost luata in urma unei anchete efectuate la fata locului de catre reprezentanti ai episcopiei Husilor, ea fiind valabila pina cind vor fi primite concluziile anchetatorilor in acest caz.

Vineri, episcopul vicar al Episcopiei Husilor trimis la Manastirea „Sfinta Treime” sa ancheteze cazul maicutei Irina a fost lovit si agresat verbal de maicutele care il aparau pe Corogeanu. El fusese trimis sa aduca la cunostinta ieromonahului decizia Episcopului Husilor.

Astfel, episcopul vicar Corneliu Braileanu trebuia sa inmineze preotului Corogeanu ordinul respectiv si sa-i ia acestuia Sfintul Antimis, fara de care un preot nu poate sluji.

Atit politistii, cit si procurorul care au mers la Tanacu pentru a ancheta cazul au fost impiedicati de maicute si calugar sa-si desfasoare activitatea, astfel ca a fost nevoie de interventia Detasamentului de Interventie Rapida Vaslui si a jandarmilor.

Maicuta Irina era sanatoasa

Ionel Bratianu, asistent social la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui, a spus ca Irina, maicuta moarta in urma presupusului ritual de exorcizare, era echilibrata psihic si nu avea simptomele descrise de preotul Daniel Corogeanu.

Ea a ajuns intr-un centru de plasament din Birlad la virsta de trei ani, a absolvit liceul din aceeasi localitate, iar apoi a lucrat in Germania timp de doi ani ca baby-sitter, avind in grija doi copii. „La plecarea din tara, ea a sustinut un examen psihologic care demonstra ca nu sufera de nici o afectiune psihica.

Asa ca nici nu poate fi vorba de schizofrenie, asa cum spunea preotul Daniel”, a declarat Ionel Bratianu, care mai a adaugat ca tinara a decis sa se duca la o manastire inca de anul trecut, in toamna, cind a ajuns la Tanacu.