In conferinta de presa de la Bruxelles, premierul Tariceanu a spus ca demisia sa nu a fost discutata si nici nu va fi anuntata la Bruxelles, fiind o chestiune de politica interna. Comisarul european, Olli Rehn, a reiterat cerintele UE fata de Romania, si anume reforma Justitiei si lupta contra coruptiei.

Analistul politic, Cristian Parvulescu, a apreciat pentru Realitatea TV ca mesajul transmis de Olli Rehn incurajeaza decizia premierului de a demisiona.

In schimb, Bogdan Chirieac considera ca declaratiile oficialilor UE vin sa arate ingrijorarea crescanda fata de Romania si apreciaza ca in ultimele 6-8 luni Romania nu a facut pasi importanti pe drumul integrarii.

Referitor la inasprirea conditiilor ce trebuiesc indeplinite pentru calatorirea in spatiul Schengen, premierul Tariceanu apreciaza ca este vorba mai degraba de indeplinirea unor conditii normale pentru a putea evita migratia romanilor care pleaca ilegal la munca in occident si pentru a putea combate mai usor traficul de fiinte umane.

I.B.