Guvernul a impus restrictii suplimentare romanilor care vor sa plece in tari ale Uniunii Europene. Astfel, indiferent daca sunt turisti ori oameni de afaceri, cetatenii romani nu vor mai putea parasi tara cu destinatia Schengen fara invitatie sau rezervare la hotel, documente care justifica precis scopul si durata vizitei.

In plus, toti romanii care pleaca in UE vor avea obligatia sa arate la frontiera cel putin 100 euro pentru fiecare zi de sedere, indiferent daca sejurul este asigurat de cei care au formulat invitatia. Masurile propuse au ca scop limitarea numarului celor care ajung sa munceasca la negru in spatiul Schengen sau a infractorilor si cersetorilor care terfelesc imaginea Romaniei.

Scandalul izbucnit in luna martie a acestui an la granita cu Spania, cand mai bine de 300 de romani, imbarcati in sase autocare si doua microbuze au fost intorsi din drum, nu a ramas fara urmari. Criticati, la momentul respectiv, de Ministerul de Externe, ibericii au explicat atunci ca persoanele provenite din tara noastra aproape ca au monopolizat piata muncii la negru.

Drept urmare, si-au rezervat dreptul de a fi suspiciosi, mai ales ca actele celor 300 de „turisti“ nu respectau in totalitate ceritele impuse de statul spaniol.

Ca raspuns, autoritatile de la noi au hotarat, pentru limitarea acestui fenomen, sa impuna, la iesirea din tara, in plus fata de actele cerute in prezent, si un set de documente care sa justifice scopul si conditiile sederii in tarile UE.

„Guvernul a modificat si completat, printr-o Ordonanta adoptata in sedinta de joi, prevederile legale privind conditiile de intrare in statele membre UE si in alte state ale cetatenilor romani, precum si reglementarile referitoare la regimul pasapoartelor in Romania.

Decizia modificarii acestor prevederi a fost luata pentru alinierea la cerintele controlului de frontiera efectuat la intrarea pe teritoriul statelor membre ale spatiului Schengen si pentru evitarea unor deficiente in procesul de eliberare a pasapoartelor pentru cetatenii romani“, se arata intr-un comunicat remis luni seara presei.

Potrivit politistilor de frontiera, pe langa pasaport, asigurare medicala, bani (100 de euro pentru fiecare zi de sedere), bilet de calatorie dus-intors sau, dupa caz, asigurare internationala obligatorie (carte verde) pentru autoturismul propriu, romanii vor avea nevoie si de un document care sa justifice, negru pe alb, scopul calatoriei.

„Daca se duc la cunostinte ori diferite evenimente mondene sau sportive, cetatenii romani vor fi obligati sa prezinte o invitatie. Turistilor le va reveni obligatia sa aiba rezervare la hotel sau alt loc de cazare“, au explicat politistii.

Totodata, persoanele care pana acum erau exceptate de la a prezenta o suma minima in valuta convertibila, pe motiv ca efectueaza o vizita pe baza de invitatie, vor fi obligate sa detina minimum 500 de euro, daca sejurul e mai lung de 24 de ore.

Este posibil insa sa apara si alte conditii, pentru ca Ordonanta guvernamentala lasa in sarcina Ministerului Administratiei si Internelor emiterea unui ordin prin care sa se stabileasca care vor fi documentele ce vor trebui prezentate la iesirea din tara.

Ordonanta prevede, totodata, ca eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta se face in termen de 3 zile de la data depunerii cererii de eliberare, cu un tarif suplimentar de 100 de lei. Cetatenii romani aflati in situatii deosebite, prevazute de lege, beneficiaza de o scutire de la plata taxei consulare pentru eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta.

Aceste situatii sunt: cazurile de imbolnavire grava sau decesul unei rude apropiate; efectuarea de tratamente medicale de urgenta; citarea in cadrul unui proces in strainatate.

De asemenea, in incercarea de a urgenta procesul de emitere a pasapoartelor pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, actul normativ prevede ca eliberarea si emiterea pasapoartelor pentru acestia se poate face la sediul Directiei Generale de Pasapoarte si la serviciile publice comunitare.

Romanii cu domiciliul in strainatate vor putea obtine pasapoartele si prin intermediul unui mandatar, cu procura speciala autentificata in strainatate de misiunea diplomatica sau oficiul consular. In cazul in care cetatenii romani se afla temporar in tara, procura poate fi autentificata de catre notarii publici.

Guvernul a comunicat in doi timpi prevederile ordonantei in cauza. In prima instanta a transmis presei doar informatiile „pozitive“, care vizau usurarea accesului cetatenilor la pasapoarte. Ulterior au fost comunicate si vestile „rele“ privind inasprirea conditiilor de calatorie in spatiul Schengen.

Tariceanu da vina pe viza pentru aderare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat presei, luni seara, la Bruxelles, ca decizia Guvernului de a suplimenta conditiile impuse cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen este necesara din perspectiva ingrijorarii exprimate de unele state membre ale UE privind operatiunile de migratie ilegala, care folosesc Romania ca un punct de plecare sau ca tara de tranzit.

El a precizat ca decizia aprobata de Guvern nu presupune neaparat o inasprire a conditiilor, ci respectarea criteriilor minime care sa confere siguranta ca cetatenii romani nu pleaca spre alte tari in cautarea unui loc de munca ilegal.

Tariceanu a amintit ca, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania va reprezenta frontiera estica a UE si va fi obligata sa acorde atentie programelor de combatere a traficului ilegal de persoane.

Franta anunta controale la sange

Ca urmare a atentatelor de la Londra, Franta a decis sa intareasca controalele la frontiere prin aplicarea unui plan botezat „Vigipirate“.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Frantei la Bucuresti, conditiile care trebuie indeplinite de orice cetatean care doreste sa intre pe teritoriul francez nu au fost modificate, dar oricine intra in aceasta tara va fi supus unor investigatii suplimentare, chiar daca a fost deja verificat in momentul in care a intrat in spatiul Schengen.

Astfel, persoanele care intra in spatiul Schengen (de exemplu, prin Austria, pentru cetatenii romani) vor fi controlate si la frontiera franceza (dintre Germania si Franta sau dintre Italia si Franta, de exemplu), fara ca documente suplimentare sa fie necesare, se mai precizeaza in comunicat.