Fondurile mutuale redevin incet, dar sigur, alternative viabile de plasament, avand in vedere ca performantele acestora depasesc rata inflatiei.

Pe primul semestru al acestui an, performantele fondurilor deschise de investitii a fost de 5,1%, in conditiile in care rata inflatiei a indicat un procent de 4,1%, fiind, totodata, superioare celor oferite de piata monetara, se arata intr-o analiza a Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

De la inceputul anului, indicele fondurilor IFM a crescut cu 4,72%, in comparatie cu rata inflatiei de 4,1% si o apreciere a leului fata de moneda euro de 10%. Fata de perioada similara a anului trecut, indicele fondurilor, IFM, a castigat 14,53 procente, iar pe ultimii trei ani a crescut cu 59,85%.

Fondurile monetare continua sa detina cea mai mare cota din piata, de 50%, urmate de cele diversificate, cu 23,9%, si cele de actiuni, cu 13,4%. Activul celui mai performant fond monetar, Simfonia 1, a crescut, in luna iunie, cu 102%, adica cu 2,6 milioane de lei, fata de luna precedenta, in conditiile in care piata monetara resimte in continuarea lipsa unor instrumente de plasament.

Desi iunie a fost o luna defavorabila investitiilor in actiuni, fondul Integro, a carui resursa de crestere a activului sunt actiunile, si-a marit activul cu 1%, performantele fiind de 1,5%.

La Capital Plus a crescut ponderea plasamentelor in obligatiuni la 29%, insa evolutia slaba de pe piata de capital a acestor instrumente financiare a dus la o apreciere a activului, in iunie, cu doar 0,44%. Si fondul Tezaur si-a majorat in aceasta perioada portofoliul de obligatiuni, atingand peste 37% din activul total. Randamentul a fost de 0,46%.

KD Maximus a reusit sa atraga luna trecuta cu 10% mai multi investitori. Activul net al fondului a crescut cu 36,5%, ceea ce-l plaseaza in fruntea acestei industrii, a fondurilor. Analistii UNOPC sunt de parere ca performantele fondurilor de actiuni, de 23,8%, si a celor diversificate, de 21,7%, „sunt foarte bune data fiind situatia de declin a pietei bursiere din ultima perioada“.

UNOPC are de putin timp un nou membru, societatea de administrare a investitiilor BT Asset Management, care intentioneaza sa lanseze pe piata doua noi fonduri, BT Clasic si BT Maxim. Pentru analisti, proiectul societatii vine ca o confirmare a „ritmului sustinut de dezvoltare a industriei fondurilor“ in Romania.