Compania Intel a lansat doua noi procesoare Itanium 2, oferind performante imbunatatite fata de procesoarele din generatia actuala, in ceea ce priveste aplicatiile de tip baze de date, business intelligence, enterprise resource planning si calcul tehnic.

Pentru prima data, procesoarele Itanium 2 au o magistrala FSB (Front Side Bus) de 667 MHz, care conecteaza si transfera datele intre microprocesor, cipset si memoria principala a sistemului.

Se asteapta ca serverele care vor utiliza noua magistrala sa ofere o latime de banda a sistemului cu 65% mai mare decat in cazul serverelor echipate cu actualele procesoare Itanium 2, cu FSB de 400 MHz.

Aceasta noua capabilitate pregateste terenul pentru lansarea procesoarelor Itanium dual core, cu nume de cod "Montecito", care vor prezenta aceeasi arhitectura a magistralei.

Latimea de banda imbunatatita a sistemului permite transferul a 10,6 gigabiti de date pe secunda de pe procesor pe alte componente ale sistemului. Spre deosebire de aceasta situatie, actuala generatie cu FSB de 400 MHz transfera 6,4 gigabiti de date pe secunda.

Posibilitatea de a transmite mai multe date intr-un timp foarte scurt este cruciala in aplicatii mai complicate, precum cele din industria petrolului, a gazelor naturale, in administratiilor locale sau in aplicatiile utilizate de oamenii de stiinta.