Un sfert din populatia Romaniei traieste cu mai putin de 1 dolar pe zi iar opt romani dintr-o suta traiesc cu mai putin, situandu-se sub pragul saraciei severe, a declarat ieri Maria Molnar, cercetator in cadrul Institutului de Economie Nationala, coautor al studiului "Dimensiuni ale saraciei in Romania- o evaluare din perspectiva multidimensionala"

Banca Mondiala a definit initial saracia absoluta ca fiind situatia in care un om traieste cu mai putin de doi dolari pe zi, pentru ca ulterior sa ridice pragul la 4 dolari. Astfel, rata saraciei in mediul rural, de 13,9% este de patru ori mai mare decat in mediul urban.

Din punct de vedere geografic, zona cea mai saraca a tarii este Moldova, la polul opus situandu-se centrul Romaniei, in special Ardealul.

"Educatia si ocuparea fortei de munca sunt cele doua chei cu care putem inchide poarta saraciei din Romania", a spus ieri Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), unul dintre partenerii sociali care au lansat campania nationala pentru combaterea si eradicarea saraciei, "0 % Saracie".

Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa", este de parere ca valoarea cosului minim de consum pentru o familie de trei persoane ar trebui sa fie cel putin 800 de lei noi (8.000.000 de lei vechi). "O valoare a hranei pentru o persoana, la nivelul de trai decent ar trebui sa atinga 720 de lei (n.r.-7.200.000 de lei vechi).

In Romania intre 28 si 34 % de persoane active in campul muncii traiesc cu 0,8 dolari pe zi", a afirmat Hossu.

Conform studiului "Dimensiuni ale saraciei in Romania" al Institutului National de Statistica (INS), cel mai mare grad de saracie se inregistreaza in gospodariile unde persoana de referinta este agricultor, are numai educatie primara, fara a fi facut scoala, are intre trei si patru copii in intretinere si locuieste in mediul rural.

Cel mai scazut grad de saracie se inregistreaza in gospodariile unde persoana de referinta este patron sau salariat, are studii universitare, un copil si care traieste in Bucuresti. Presedintele BNS, Dumitru Costin crede ca pentru a combate saracia, trebuie actionat la nivel local, cu resurse umane bine instruite, care sa atraga investitori, fie ei straini sau romani.

"Sa incepem impreuna cu autoritatile locale, pentru ca trebuie vazut cum stau lucrurile la nivel local. Cele mai bune solutii pot veni de aici. Trebuie facute evaluari corecte, nealterate de influenta politicului", a mai spus Costin.

Proiectul pilot al acestei campanii, initiate de cotidianul Curierul National, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), Blocul National Sindical (BNS), CNS "Cartel Alfa" si Fundatia Anaconda, vizeaza judetul Calarasi si va fi lansat in septembrie.

Dupa identificarea potentialului economic al judetului, partenerii sociali vor elabora un plan de dezvoltare care sa atraga investitorii prin avantaje care se refera la valoarea taxelor si impozitelor locale. "Nu vrem stimularea crearii intreprinderilor de confectii textile. Vrem sa renuntam la acest tip de dezvoltare industriala", a mai spus Dumitru Costin.