In fiecare an au murit peste 12.000 de oameni. Aproape 25.000 de civili irakieni au fost ucisi in Irak de la inceputul interventiei americane. Peste 8.000 dintre acestia (37%) au cazut victime fortelor SUA.

Un studiu al Organizatiei britanice de Evaluare a Numarului Victimelor din Irak si al Grupului de Cercetare Oxford arata ca armata americana se face vinovata de 37% dintre decesele civililor irakieni de la inceputul razboiului din Irak pina astazi. Majoritatea victimelor au fost facute in timpul fazei initiale a interventiei, considerata drept incheiata la 1 mai 2003.

Numarul victimelor insurgentilor a crescut insa si el, in cei doi ani care au urmat. Datele, care se bazeaza pe relatari ale presei, indica faptul ca 9% dintre decese au fost cauzate de rebeli, in timp ce alte elemente criminale au provocat 36% dintre morti. Numarul civililor care au murit in Irak aproape s-a dublat in al doilea an, in comparatie cu primul, potrivit raportului.

O cincime dintre cele 24.865 de victime au fost femei sau copii, iar circa jumatate dintre decese au avut loc in capitala Bagdad.

Razboiul ucide 34 de civili pe zi

In medie, in fiecare zi, 34 de civili irakieni au avut parte de o moarte violenta din martie 2003 incoace, cind armata americana a intrat in Irak. “Numarul din ce in ce mai mare al victimelor reprezinta costul uitat al deciziei de a declansa razboiul din Irak”, a afirmat unul dintre auto-rii raportului, John Sloboda.

“Ramine un fapt ingrijorator ca, dupa aproape doi ani si jumatate, nici guvernul american, nici cel britanic nu au inceput sa masoare sistematic impactul actiunilor lor in materie de vieti omenesti distruse”, a adaugat acesta.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului sustin aceasta pozitie, insa SUA si Marea Britanie afirma ca haosul din Irak a facut imposibila obtinerea de informatii exacte.

La rindul sau, guvernul irakian s-a declarat multumit de atentia acordata victimelor civile, dar a declarat ca este gresit sa se spuna ca terorismul a ucis mai putini irakieni decit fortele multinationale. Mai mult de jumatate dintre decesele civililor au fost provocate de dispo-zitive explozive, care au lovit in pri-mul rind copiii. Cel putin 42.500 de civili au fost raniti.

Militari britanici acuzati de crime de razboi

Scandalul care a terfelit imaginea armatei americane si britanice a ajuns in fata Justitiei. Trei soldati britanici risca sa fie acuzati de crime de razboi, iar alti patru se confrunta cu perspectiva unor sanctiuni penale in urma mortii unui detinut irakian aflat in custodia lor. Toti sapte sint judecati de curtea martiala britanica.

Intr-un caz separat, alti patru militari sint judecati pentru ca au omorit in bataie un civil irakian.Din partea fortelor de securitate irakiene, se stie ca au murit 1.300 de persoane, potrivit cifrelor furnizate de guvernul irakian. Think-tank-urile americane estimeaza ca numarul acestora este de fapt dublu.

Ieri, un atentator sinucigas a reusit sa ucida opt per-soane la un centru de recrutare al ar-matei irakiene de la Bagdad.