Cum la Curtea Suprema din Statele Unite ramasese un loc liber prin retragerea judecatoarei Sandra Day O'Connor, presedintele Bush i-a anuntat acum cateva ore inlocuitorul, in persoana judecatorului John Roberts. Cine este el si cum ar putea influenta deciziile Curtii Supreme?

Judectorul John Roberts, in varsta de 50 de ani, cel nominalizat sa ocupe locul ramas vacant la Curtea Suprema, e o persoana cu vederi profund conservatoare.

Motiv pentru care audierile din Senat se anunta tumultoase, Partidul Democrat urmand foarte probabil sa argumenteze ca aducerea lui Roberts la Curtea Suprema va inclina deciziile acesteia si mai mult catre dreapta.

Presedintele Bush i-a telefonat judecatorului Roberts in jurul orei pranzului, spunandu-i ca vrea sa-l nominalizeze.

Anterior, liderul american a luat dejunul impreuna cu premierul australian John Howard.

Judecatorul Roberts fusese numit, tot de catre presedintele Bush, la Tribunalul federal de apel din Districtul Columbia, unde functioneaza din 2003, deci are o experienta de numai doi la o instanta de importanta federala.

Cei ce-l sustin afirma insa ca are obisnuinta bataliilor de la Curtea Suprema, din anii cand a figurat ca avocat in multe cazuri care au ajuns pe masa celei mai inalte instante.

pe larg in BBC