MTS Leasing GmbH a intrat in incapacitate de plata, activitatea companiei fiind preluata, incepand cu 19 iulie, de un judecator sindic german, se arata intr-o informatie transmisa agentilor MTS Leasing si semnata de presedintele companiei, Theo Metzen.

Potrivit documentului, incepand de marti, 19 iulie, orice decizie va trebui luata doar cu acordul noului administrator, avocatul Georg Bernsau.

Reprezentantii din Romania ai companiei mentin vechea placa, spunand ca directorul Matthias Metzen si-a luat talpasita din Romania de ieri, prezentarea pozitiei oficiale fiind amanata, pentru a nu-stiu-cata oara, pentru o data ulterioara. In timp ce agentii spun ca Metzen dadea tarcoale pe langa un sediu din centrul Bucurestiului, in cursul diminetii.

Pana si reteaua de distribuitori s-a lepadat de MTS Leasing. Decizia a fost luata dupa ce, in cursul zilei de marti, agentii au avut o intalnire cu Matthias Metzen la sediul din Voluntari, in cadrul careia acesta a refuzat sa spuna daca s-a gasit sau nu un finantator.

Societatile care au platit peste 350.000 de euro pentru a vinde serviciile MTS spun ca firma n-avea cum sa gaseasca finantare si ca vor face plangeri penale impotriva conducerii.

Administratorul companiei Active Line, Andrei Dinga, a declarat Mediafax ca MTS n-a putut gasi o alta banca finantatoare in Germania din cauza ca nimeni nu accepta garantii cu imobile in Romania.

Potrivit lui Dinga, din discutiile avute cu directorul MTS GmbH, Theo Metzen, cea mai mare parte a banilor incasati de la clienti in contul avansurilor (80-90a) a fost folosita pentru a finanta lucrari de constructii.

Firma MTS Leasing a fost infiintata anul trecut in Germania, ca un SRL cu capital social minim, 25.000 euro, si avand ca unic obiect de activitate gasirea de bani pentru a finanta case in sistem leasing in Romania.

In urma cu doua saptamani, a aparut zvonul ca firma ar intra in faliment, dupa ce unul dintre administratori a plecat cu o suma mare de bani. Din datele de pana acum, firma germana a ademenit aproape 700 de persoane care au platit avansul si au cesionat terenurile in favoare MTS, iar acum nu mai stiu daca au vreo sansa de a recupera ceva.

„Am un contract de cesiune a terenului in favoarea MTS. Am incercat sa fac rost de bani de la o alta banca pentru a continua constructia casei, dar cei de acolo mi-au spus ca nu se poate incheia nici un contract pana nu se clarifica problema contractului cu MTS”, spune un client care doreste sa-si pastreze anonimatul.

Reamintim ca societatea MTS a finantat lucrarile la cartierele rezidentiale realizate de Impact, Energi-co.

Avocatii sustin ca toate contractele de leasing incheiate cu MTS le dau sperante mici clientilor sa recupereze banii de avans. Firma MTS n-are personalitate juridica romana, de aceea orice actiune in instanta trebuie realizata in Germania, avertizeaza avocatii. „Clientii trebuie sa introduca acolo cauza si sa ceara falimentul. Se vor inscrie la masa credala.

In cazul pronuntarii falimentului, casele construite in Romania se vor vinde la licitatie pentru a indestula toti creditorii. Nu pot fi recuperate decat sumele rezultate din valorificarea patrimoniului societatii. Exista insa posibilitatea invocarii raspunderii penale a administratorilor, caz in care pagubitii au sanse la despagubiri din patrimoniul administratorilor.

In cazul contractelor de leasing, beneficiarul nu este proprietar, prin urmare, o persoana care locuieste intr-o casa construita de MTS se poate trezi cu casa vanduta.

Poate avea statut de chirias, insa optiunea de cumparare este pusa sub semnul intrebarii”, explica avocatul Radu Pricop de la firma Stefanica, Dutu si Asociatii.

Ancheta in cazul MTS este coordonata de procurori ai Parchetului General, ne-au declarat surse judiciare. Potrivit acestora, politistii au primit mai multe plangeri penale impotriva conducerii firmei germane din partea mai multor persoane care sustin ca au fost inselate.

In dosarul intocmit pe numele lor, reprezentantii MTS sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Angela Sighireanu, Raluca Barbuneanu