Citesc noile prevederi de intrare in Uniunea Europeana si in Spatiul Schengen si nu pot sa nu ma intreb ce ratiuni au dus la aceste masuri.

Un troc de prost gust, de genul noi va "aparam" de noi insine, voi ne dati mai multi bani sa ne refacem drumurile ca sa ne reapucam de taiat copaci, troc negociat de premier in vizita la Bruxelles?

O ignoranta crasa, care merge pana la a nu vrea sa recunosti, ca stat, cati cetateni ai peste granite si, din acestia, cati legal si cati ilegal?

Sau o tacita complicitate cu cei care, la vama, isi umplu de atatia ani buzunarele si cladesc palate sfidand bunul simt, cu cei care strecoara cresetori si prostituate in Europa, cu cei care, fara educatie si fara viitor, merg la noroc sa apuce o bucata de paine si sa vina acasa, sa asculte manele si sa se bata cu pumnul in pieptca i-au facut ei pe toti?!

Am indoieli mari ca cersetorii se urca tantosi in autobuz, aratand la vama toate actele, mai putin rezervarea de cazare ca turisti in Europa.

In orice caz, la mijloc sunt prinse doua categorii - romanii care muncesc legal in strainatate, prinsi intr-un hatis de hartii innebunitor din care uneori n-ai cum sa iesi decat frizand ilegalitatea;

si subtirele strat de turisti care incepea sa se inchege, fostii studenti cu gust de occident, dornici de a cunoaste Europa asta in care se presupune ca vor trai, angajati pe salarii de mizerie, care acum trebuie sa nasca peste noapte averi ca sa bucure ochii lacomi ai vamesilor: din cat ai, mie cat imi dai?

Noile prevederi privind iesirea din Romania ne prind intr-un lagar mult mai cumplit decat cel dinainte de 1989 - atunci n-aveam voie sa iesim. Acum avem voie, dar avem de ales.

Ramanem inauntru, prinsi in propria noastra plasa de minciuni si anormalitate, sau iesim, cu pretul unei spagi mici, mici cat un principiu, cat constiinta si inteligenta guvernantilor nostri, o spaga mica cat Romania?

cristina.muntean@accon.cz