Analistii neamului ar trebui sa multumeasca inundatiilor. Sigur, si premierului. Atit inundatiile, cit si indecizia lui Tariceanu creeaza locuri de munca. La televizor.

E vara. Normal ar fi fost ca politica sa ocupe un spatiu mic in materialele de televiziune din Romania. Asa s-a intimplat de obicei in anii precedenti, asa era normal sa se intimple si acum. Spectrul anticipatelor, la pachet cu inundatiile, a schimbat insa radical datele situatiei.

Impreuna cu imaginile care aratau zonele inundate, in ultimele doua saptamini televiziunile din Romania au deversat ore bune de editii speciale. In timpul acestora, s-a conturat un anumit tip de retorica. Doar unul, fiindca vocile care incercau sa puna „problema“ din alt unghi erau fie marginale, fie inexistente.

Despre ce a fost vorba? Pe scurt: intrucit inundatiile s-au suprapus temei anticipatelor, curentul de opinie dominant expus si impus de televiziune a fost acela de blamare a cinismului celor care s-au gindit la anticipate, in timp ce o zona insemnata din tara era sub ape.

Intimplator sau, mai degraba, nu, acest tip de retorica – inca o data, prezent pe ecrane in mod obsesiv – a fost identic cu cel al PSD si PC. Spun „mai degraba“ nu pentru ca momentul suprapunerii mediatice a anticipatelor si inundatiilor a coincis cu cea mai puternica ofensiva a PSD de dupa pierderea alegerilor din toamna anului trecut.

Inundatiile ca pretext, anticipatele ca motiv real, ambele au prilejuit iesirea la rampa a unui detasament consistent de membri sau analisti de casa ai PSD. Pe de alta parte, aceeasi suprapunere a dat prilejul unei nesperate revanse – pentru ca a fost de impact – a Partidului Conservator, un partid care a luat multe bobirnace in lunile de guvernare alaturi de PNL, PD si UDMR.

Sa o spunem pe sleau: in perioada inundatiilor, majoritatea televiziunilor au semanat mai mult a instante media de partid decit a media cu adevarat profesioniste. Ele au fost mai mult portavoce a unor anumite interese decit exemple de acuratete profesionala.

Cum ar fi putut altfel, in conditiile in care, vorbindu-se despre inundatii, majoritatea comentatorilor, actorilor ratati invitati pe post de analisti sau a consilierilor de casa ai PSD nu au adus in discutie subiecte care cad greu la stomac social-democratilor precum defrisarile criminale de terenuri, clientela de partid care a beneficiat in mod preferential de fonduri pentru construirea

digurilor?

In aceste ultime doua saptamini, adevarata problema a televiziunilor din Romania au fost anticipatele si nu inundatiile. E simplu: sa privim acum la televizor! Nu se poate sa nu observam cit de calme sint „apele“ de pe sticla. Cu ajutorul decisiv al premierului, primejdia a trecut. Televiziunile si-au facut datoria. Dar nu fata de telespectatori!