„Daca un atac terorist are loc si putem sa dovedim ca a fost comis de fundamentalisti musulmani, de «islamo-fascisti», cum cred ca ar trebui sa li se spuna cu adevarat, atunci am putea sa amenintam ca vom lansa represalii impotriva locurilor lor sfinte“, considera un parlamentar republican din statul Colorado.

Declaratia, data, marti, pentru postul Fox News de catre deputatul Tom Tancredo, trebuia sa fie una care sa clarifice niste afirmatii anterioare la fel de controversate. In loc sa se apropie macar de niste scuze, cum au cerut musulmanii din toata lumea, noiile afirmatii au pus paie pe foc.

Vinerea trecuta, Tancredo declarase pentru postul de radio WFLA din Florida ca SUA ar trebui „sa atace locurile sfinte“ ale Islamului, in cazul in care teroristii ar folosi arme nucleare pe teritoriul american.

Ulterior, intr-o serie de interviuri succesive menite sa clarifice afirmatia despre care a pretins ca a fost scoata din context, Tancredo nu s-a dezis complet de cele spuse. El a precizat la Fox News ca bombardarea locurilor sfinte ar fi numai „un ultim raspuns la o amenintare capitala“, cum ar fi un atac nuclear contra SUA.

„Vorbim despre o situatie in care vietile noastre sunt in joc, nu doar viata locuitorilor din SUA, ci si cea a civilizatiei occidentale“, a adaugat republicanul. Tancredo a refuzat sa prezinte scuze, declarand pentru AP ca nu a spus vreodata ca ar dori bombardarea Meccai si Medinei.

Totusi, in interviul pentru WFLA, Tancredo a raspuns „da“ la intrebarea daca „masurile draconice“ preconizate de el ca raspuns la un atac terorist cu arme nucleare se refera la bombardarea Meccai.

Desi Departamentul de Stat a calificat „insultatoare si agresive“ declaratiile lui Tancredo, afirmand ca SUA „respecta demnitatea si inviolabilitatea religiilor“, autoritatile americane sunt bombardate de protestele musulmanilor scandalizati.

Un analist politic sirian se teme de pericolul ca „mentalitatea americanilor sa-si imagineze ca o religie ataca o alta religie“, ceea ce ar duce la „represalii impotriva locului de obarsie al Islamului pentru acte criminale individuale comise de grupuri pe care Islamul le condamna“.

Musulmani din Indonezia, Kuweit, Egipt si din alte tari au trimis proteste similare catre mass media si autoritatile americane.