O jumatate de miliard de euro pentru imaginea Guvernului

de Florin Rusu     Averea
Vineri, 22 iulie 2005, 0:00


Guvernul a dat ieri ajutoare in valoare de cinci mii de miliarde lei vechi pentru sinistrati si refacerea infrastructurii afectate de inundatii. Suma totala cheltuita pana in acest moment de bugetul statului se apropie de jumatate de miliard de euro. Cea mai mare parte din banii alocati ieri, (2.

550 de miliarde de lei vechi), au mers catre Ministerul Administratiei si Internelor, care ii va distribui autoritatilor locale din 36 judete, pentru refacerea infrastructurilor distruse la nivel judetean. Ministerul Transporturilor a primit de la buget fonduri suplimentare de 1.500 miliarde lei pentru refacerea infrastructurilor distruse.

La acesti bani se adauga si un credit 8,8 milioane euro de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei. Pentru judetul Vrancea au fost alocate 450 miliarde lei vechi, Caras Severin - 400 miliarde lei vechi, Buzau - 285 miliarde lei vechi, Timis - 212 miliarde lei vechi, Bacau - 200 miliarde lei vechi, Galati si Mehedinti cate 100 miliarde lei vechi.

Restul judetelor au primit intre 600 de milioane lei vechi si 97 miliarde lei vechi.

Tot ieri, Executivul a aprobat acordarea unor ajutoare umanitare, in valoare de 29,3 miliarde lei vechi, constand in alimente, corturi, paturi, articole de lenjerie, motorina, pentru judetele Bacau, Vrancea, Braila, Galati, Olt si Teleorman. Aceste ajutoare se acorda de la rezerva de stat.

O parte din banii stransi din donatii in conturile deschise de Guvern - 8,8 miliarde lei vechi, vor fi utilizati pentru achizitionarea de detergent si sapun pentru zonele sinistrate: Bacau - 2,8 miliarde lei vechi, Braila - 146 milioane lei vechi, Galati - 781 milioane lei vechi si Vrancea - 5 miliarde lei vechi. Pana pe data de 20 iulie, in conturile deschise de SGG fusesera depusi 27.709.925.

800 de lei vechi, 11.193,51 euro si 40.331,99 USD. Un alt ajutor umanitar, in valoare de 15 miliarde lei vechi, a fost aprobat pentru acordarea de paturi, saltele si lenjerie de pat pentru sinistratii din judetul Vrancea. Materialele vor fi transmise de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Ministerul Sanatatii va trimite in zonele calamitate ajutoare de 32,3 miliarde lei vechi, constand in corturi, instalatii de preparare a hranei si pentru incalzirea locuintelor - 140 de corturi, 182 sobe pe petlei vechi, 69 resouri cu 2 ochiuri si 1.253 resouri cu 3 ochiuri, 1.598 butelii aragaz, 1.695 canistre de 20 litri si 8.843 targi sanitare.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va aloca 15 miliarde lei vechi pentru 1.300 de familii ale caror case au fost distruse de ape. Ministerul Mediului va aloca 500 miliarde lei vechi pentru lucrarile de refacere a infrastructurii distruse de ape - diguri, consolidari de maluri, regularizari de albii.

Alte 280 miliarde lei vechi vor fi alocate cu aceeasi destinatie din Fondul de mediu.

Guvernul va subventiona si trimiterea in tabere scolare a 1.000 de copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani, care provin din zonele calamitate.

Agricultorii prevazatori, care si-au asigurat culturile compromise de inundatiile din lunile iunie si iulie, vor primi despagubiri de la Guvern in valoare totala maxima de 390 miliarde de lei vechi, a decis ieri executivul. Guvernul a aprobat anterior acordarea de despagubiri pentru agricultorii afectati de inundatiile produse in lunile aprilie - mai.

Potrivit Hotararii de Guvern adoptate ieri, Ministerul Agriculturii va putea oferi despagubiri in valoare maxima de 39 milioane de lei noi (390 miliarde lei vechi), pentru o suprafata de cel mult 42.000 hectare de teren agricol. Nivelul maxim al sumei ce poate fi acordata ca despagubire este de 10.950 lei pe hectarul cultivat cu legume de camp.

Pentru hectarul cultivat cu grau de toamna se vor acorda despagubiri de 650 lei/ha, pentru cel cultivat cu orz, orzoaica de toamna si primavara de 580 lei /ha, pentru cel cu rapita ulei, 430 lei /ha, porumb - 770 lei/ ha, floarea soarelui - 430 lei/ha, soia - 560 lei /ha, sfecla de zahar - 680 lei /ha, cartofi - 6.600 lei /ha, culturi furajere - 420 lei /ha.

Termenul limita pentru depunerea documentatiei necesare acordarii de despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate in proportie de 100% si a animalelor pierdute in perioada aprilie-iulie este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotarari de Guvern.

Licitatiile, conditia folosirii banilor UE pentru infrastructura

Uniunea Europeana va acorda Romaniei cel putin 100 milioane euro pentru refacerea infrastructurilor distruse de inundatii, dar nu va accepta alocarea banilor decat prin licitatii, a declarat ieri ministrul de resort Cristian David. Cade astfel propunerea initiala a ministrului Vasile Blaga, de a grabi finantarea lucrarilor prin simpla selectie de oferte.

„UE ne solicita utilizarea riguroasa si transparenta a fondurilor, fiind obligatorie organzarea de licitatii“, a precizat David. In chestinea realocarii sumelor necheltuite din banii europeni, Comisia europeana nu a dat inca un raspuns final. Astfel, nu se stie nici daca UE va raspunde favporabul cererii Romaniei de a i se aloca 30-50 milioane euro, din fondurile agricole SAPARD, a admis David.

Infrastructura se reface la aderare, in 2007

Principala preocupare a Ministerului Transporturilor este refacerea circulatiei in toate zonele afectate de inundatiile de la jumatatea lunii iulie, a declarat ieri, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre. Expertii din Minister au elaborat doua planuri pentru refacerea infrastructurii.

„Deocamdata companiile selectate realizeaza proiecte pentru solutiile definitive, urmand sa se treaca la realizarea lor“, a explicat ministrul. Potrivit acestuia, sumele necesare pentru lucrarile provizorii sunt asigurate din fonduri ale ministerului, in timp ce, pentru lucrarile definitive se va apela la surse externe de finantare.

Dobre a subliniat ca unele lucrari au ca termen de finalizare anul 2007, deoarece complexitatea acestora nu permite o finalizare mai rapida. Astfel, el a dat ca exemplu podul feroviar de la Putna Seaca, distrus de inundatii si care trebuie refacut in intregime. (A.I)

33 milioane dolari de la Banca Mondiala

Banca Mondiala va aloca Romaniei 33 de milioane de dolari din proiecte deja existente pentru a reface infrastructura afectata de inundatiile din vestul tarii, se arata intr-un comunicat al biroului institutiei financiare internationale la Bucuresti.

Fondurile vor fi completate pana la 51 de milioane de dolari prin cofinantare de la bugetul de stat si vor fi utilizate pentru refacerea drumurilor si lucrari de protectie impotriva inundatiilor. Fondurile sunt alocate din proiectele deja existente de Atenuarea riscului de calamitate naturala si pregatirea pentru situatii de urgenta si Restructurarea transporturilor.37 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri