Realitatea TV a trucat ora exacta

de Bety Blagu     Evenimentul Zilei
Vineri, 22 iulie 2005, 0:00


Timp de cateva zile, jurnalele de stiri ale postului Realitatea TV au inceput cu aproape doua minute inaintea celor ale televiziunilor concurente, deoarece ora de referinta afisata era incorecta. Situatia a fost sesizata si de Consiliul National al Audiovizualului, iar presedintele acestuia, Ralu Filip, a declarat ca va emite azi un avertisment legat de acest subiect.

„Vom face referire la obligatia difuzorilor de a informa corect populatia”, a precizat Filip.

Diferenta orara intre cele trei posturi de stiri din Romania a fost, pana ieri, net in favoarea Realitatea TV. Conform cronometrarii efectuate in redactia EVZ, ora afisata de Realitatea TV era, la amiaza, inaintea celei de pe Antena 3 cu 1 minut si 36 de secunde si inaintea celei de pe N24 cu 1 minut si 44 de secunde.

Aceleasi masuratori au relevat faptul ca Antena 3 este postul care avea cea mai mica eroare fata de ora oficiala - doua secunde.

La ora 17.00 insa ora afisata de Realitatea TV ajunsese in urma celei de pe Antena 3 cu doua secunde, modificarile aduse de echipa tehnica prelungind emisia postului cu 98 de secunde.

Reglari si dereglari

Oficialii Realitatea TV nu au vrut sa comenteze situatia inainte de emiterea avertismentului dat de CNA, dar surse din televiziune au declarat ca eroarea nu poate proveni decat din MCR (Master Control Room - locul unde este reglata intreaga emisie a unei televiziuni).

Reprezentantii Antena 3 si N24 au afirmat ca ora afisata de cele doua posturi este controlata prin intermediul unor softuri speciale, Logo Master si respectiv o centrala de ceasuri, care coreleaza sincronizarea orei afisate cu cea universala, preluata prin satelit.

Interesul banilor

In afara cazului unei erori tehnice, practica este aplicata, in general, pentru captarea publicului. Cu alte cuvinte, in timp ce doua posturi concurente difuzeaza pachetele publicitare programate inainte de stiri, al treilea incepe jurnalul, asigurandu-si astfel o audienta mai mare. Cresterea ratingului duce, implicit, la cresterea tarifelor de publicitate si a cantitatii de advertising primit.

O situatie asemanatoare a avut loc in urma cu doi ani, cand PRO TV si Antena 1 au fost sanctionate de CNA deoarece incepeau jurnalul de la ora 19.00 cu sapte pana la zece minute mai devreme.

„958”, folosit orientativ

Ora exacta oficiala pe teritoriul Romaniei este stabilita de Institutul National de Metrologie Legala (INML) din cadrul Biroului de Metrologie Legala (Sos. Vitan-Barzesti, Bucuresti) si este afisata doar de ceasul instalat in interiorul Institutului. Dragos Boiciuc, directorul INML, a precizat ca ora exacta se calculeaza cu ajutorul unor etaloane atomice cu cesiu.

Desi nu este atestat de INML, robotul de la „958” poate fi folosit orientativ, avand o eroare neglijabila. (Mihai Mitrica)

Emitator                          Ora                            Eroarea
Ora oficiala                  12.00.00
Antena 3                      11.59.58                 - 2 secunde
N24                              11.59.50                 - 10 secunde
RealitateaTV              12.01.34                 + 94 secunde779 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri