Potrivit unui control al Ministerului Agriculturii pe Valea Trotusului, mii de metri cubi de padure au fost taiati abuziv iar proprietarii, cu complicitatea autoritatilor, ar fi intrat ilegal in posesia terenurilor cu paduri in cateva localitati din Bacau.

Raportul va ajunge la procurori pentru stabilirea unor eventuale infractiuni, iar Ministerul Agriculturii anunta ca nu va mai tolera defrisarile masive si va intensifica actiunea de control si in alte judete cum ar fi Vrancea, Neamt si Valcea.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Vasile Lupu spune ca acest ultim control facut la Bacau a scos la iveala o adevarata mafie a improprietaririi cu paduri dar si a defrisarii masive.

Nu a dat nici un nume de posibil vinovat, dar spune ca este vorba de ilegalitati produse in localitatile Agas, Asau, Brusturoasa, Comanesti si Palanca din Valea Trotusului, localitate puternic afectata de inundatii in ultima perioada.

Vasile Lupu spune ca aproape 13.000 de hectare de padure care au apartinut pe vremuri marilor mosieri au intrat ulterior in proprietatea localitatilor respective.

Cu 11.500 de hectare, s-ar fi facut diverse afaceri, in functie de cerintele beneficearilor, in mare parte dupa cum spune domnul Lupu, clienti fara drept de improprietarire favorizati de comisiile locale de restiturie a terenurilor si chiar de comsia judeteana.

Cei care erau pe lista de primit paduri isi schimbau amplasamente pentru ca nu convenea ori varsta, ori arboretul ori amplasamentul. Dar s-au pus in posesie 8.814 hectare. Pe aceasta suprafata, pe 337 de hectare s-au gasit taiati ilegal 6.200 de metri cubi".

Mai mult, spune Vasile Lupu, comisia judeteana ar fi emis hotarari de schimbare a amplasamentelor, contrazicandu-si hotararile initiale, modificari facute tot in scopul avantajarii unor clienti care doreau pe de-o parte amplasamente cu acces de-a lungul drumurilor auto, iar pe de alta vroiau paduri mature cu arbori foarte valorosi.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii spune ca rezultatul acestui control va fi trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca acesta sa stabileasca in ce masura faptele respective sunt infractiuni.

Vasile Lupu spune ca Ministerul Agriculturii e hotarat sa puna capat defrisarilor ilegale si va intensifica actiunea de control si in alte judete cum ar fi Vrancea, Neamt si Valcea.

Au fost pregatite si cateva acte normative.

Astfel, va fi obligatorie autorizarea atelierelor de prelucrare primara a lemnului iar in luna septembrie va fi aplicata legea administrarii padurilor, in baza careia toti proprietarii vor fi obligati sa-si administreze padurile printr-o structura acreditata de autoritatea centrala.