Pentru prima data din 1997, China a procedat la o reevaluare cu doua procente a monedei sale nationale, yuanul, fixand la 8,11 nivelul de schimb indicativ pentru un dolar american si renuntand la legatura unica fata de biletul verde, in favoarea unui sistem mai flexibil, bazat pe un evantai de devize neprecizat.

Astfel, autoritatile de la Beijing a facut un gest la adresa principalilor sai parteneri comerciali, Statele Unite si Europa, care au salutat imediat decizia. Presedintele Rezervei federale, Alan Greenspan, a calificat demersul "un prim pas corect", in timp ce ministrul francez al economiei, Thierry Breton, l-a catalogat "pozitiv atat pentru economia chineza, cat si pentru zona euro".

Dincolo de caracteristice strict pragmatice, numerosi observatori au vazut in reevaluarea yuanului un gest cu puternica incarcatura politica, inaintea vizitei presedintelui Hu Jintao in Statele Unite, in luna septembrie.

Apelurile la o reevaluare a monedei chineze s-au multiplicat in ultimele luni, atat din partea sefilor de stat si de guvern ai marilor puteri, cat si ai patronilor bancilor centrale sau ai institutiilor financiare internationale.

De fiecare data insa, conducerea de la Beijing a afirmat ca o decizie in acest sens va fi luata la momentul considerat potrivit, dar in nici un caz sub presiuni din afara. Oricum, dupa anuntul Beijingului, dolarul a scazut puternic pe pietele de schimb in fata devizelor asiatice.

Context in care analistii financiari s-au grabit sa sublinieze efectul limitat al unui gest menit sa nu tulbure schimburile comerciale ale Chinei. "Reevaluarea nu va modifica preturile pentru consumatorii americani", estima Andy Xie, de la banca Morgan Stanley.