Gruparea terorista numita "Brigazile Abu Hafs Al-Masri" a fost formata dupa moartea lui Mohammed Atef, ruda prin alianta cu Ussama Bin Laden si, la un moment dat, numarul doi la comanda retelei Al-Qaida.

Mohammed Atef, care a folosit pseudonimul Abu Hafs si era poreclit al-Masri (care inseamna "Egipteanul"), a fost ucis de o racheta americana lansata dintr-un avion tip "Predator", in Afganistan, la 15 noiembrie 2001. Brigazile Abu Hafs Al-Masri par sa fie una dintre cele mai active ramuri din Al-Qaida.

Majoritatea revendicarilor lor s-au dovedit a fi nefundamentate, cum a fost bombardarea Hotelului Marriott din Jakarta, Indonezia, la 5 august 2003, sau pana de curent din nord-estul Statelor Unite, din 14 august 2003.

Totusi, ei si-au asumat responsabilitatea pentru alte actiuni care nu au fost inca dovedite, precum explozia de la sediul ONU din Irak, de la 19 august 2003, si atacurile cu masini- capcana comise la doua sinagogi din Istanbul, Turcia, pe 15 noiembrie 2003.

De asemenea, Brigazile Abu Hafs Al-Masri au reusit sa capteze atentia intregii lumi cand au revendicat exploziile unor trenuri din Madrid, Spania, la 11 martie 2004, care s-au soldat cu sute de morti si mii de raniti.