Ucraina este din nou "certata" de comunitatea internationala in problema controversatului canal navigabil Bistroe. Este a trei palma pe care guvernul de la Kiev o primeste anul acesta pentru constructia din Delta Dunarii. De data aceasta, UNESCO ia atitudine impotriva ucrainenilor.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, intrunit saptamana trecuta la Durban, a analizat modul in care autoritatile ucrainene s-au implicat pentru conservarea Rezervatiei Biosferei Dunarea si cum au respectat prevederile rezolutiei privind problema Bistroe adoptata la 29 octombrie 2004.

Reprezentantii UNESCO au fost informati despre proiectul localizat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii UNESCO, pe partea ucraineana a granitei. Concluziile formulate au aratat ca, desi canalul nu trece prin partea romaneasca (care este proprietatea Patrimoniului Mondial), este probabil sa apara impact in aval.

IMPACT. Lucrarile pe canalul de mare adancime care face legatura intre Dunare si Marea Neagra au inceput in mai 2004, prima faza fiind incheiata in 2004, iar urmatoarele etape fiind programate sa se incheie in 2008. Bistroe, promovat ca o ruta navigabila alternativa la canalul Sulina, traverseaza zona de mijloc a Rezervatiei MAB si gura Chilia, care este sit Ramsar.

Informatiile primite pana in prezent indica amenintari si posibile impacte asupra ecosistemului, a habitatelor si a speciilor din Delta Dunarii. Expertii au prevenit ca dintre toate rutele alternative analizate pentru canalul de mare adancime proiectat, versiunea Bistroe "a reprezentat cea mai proasta alternativa".

DOCUMENT. In documentul emis dupa intrunirea din Africa de Sud, UNESCO ia nota cu ingrijorare despre informatiile privind proiectul Canalului Bistroe, situat in partea ucraineana a Rezervatiei Transfrontaliere a Biosferei Delta Dunarii (Romania si Ucraina) si a potentialului sau impact asupra ecosistemului Delta Dunarii si a proprietatii Patrimoniului Mondial Delta Dunarii.

Forul solicita autoritatilor ucrainene sa respecte in intregime Conventia Patrimoniului Mondial si sa nu intreprinda nici o actiune care sa pericliteze valorile si integritatea unui bun situat pe teritoriul altui Stat Parte la aceasta Conventie.

CONCLUZIE.

UNESCO solicita in mod egal ambelor State Parti, Romania si Ucraina, sa transmita, la Centrul Patrimoniului Mondial, pana la data de 1 februarie 2006, un raport la zi cuprinzand "orice decizii noi adoptate cu privire la proiectul Bistroe, alte probleme de dezvoltare, de cooperare transfrontaliera, de orice alte amenintari la adresa Deltei, privind propunerile de construire a noi canale de

navigatie, precum si referitor la cele existente, si o analiza profunda privind stadiul conservarii Deltei Dunarii, aspecte care urmeaza sa fie examinate de Comitet la reuniunea anuala din 2006".