Ce s-a intamplat, de fapt, in ultima saptamana ? Nimic deosebit. Romania normala, aflata sub regimul de ocupatie al cumetriilor politico-financiare si justitiei ticalosite, a mai primit un pumn intre ochi. Pur si simplu, EI au castigat din nou.

Au jucat destept. Au stiut sa suprapuna imaginea satelor inundate peste cea a crizei politice generate de respingerea legilor justitiei. Au facut in asa fel incat compromiterea reformei justitiei sa para un moft al unor politicieni rupti de realitate. Emotia publica ajunsese deja la cote maxime cand in scena si-a facut aparitia Ion Iliescu.

Apoi, un sondaj de opinie venit la fix a dat lovitura de gratie. Tariceanu s-a predat.

Aparent, a castigat Romania. Avem un guvern sprijinit de parlament in lupta contra inundatiilor. Avem liniste si stabilitate. Plus o opozitie si cateva televiziuni multumite. In realitate, Romania a pierdut. De fapt, intre declansarea in parlament a procedurilor pentru alegerile anticipate si actiunile din teren pentru refacerea zonelor inundate nu-i mare legatura.

Parlamentarii si-ar fi vazut de procedurile lor, ministrii, prefectii si administratiile locale s-ar fi ocupat de inundatii.

Chiar credeti ca acestia din urma nu s-ar fi descurcat fara prezenta la fata locului a parlamentarilor? Dimpotriva, apropierea campaniei electorale ar fi stimulat suplimentar autoritatile. Cu sau fara campanie electorala, refacerea satelor, a drumurilor si a cailor ferate se va produce.

Altceva nu va mai fi posibil: o schimbare rapida si fundamentala a sistemului de justitie. Iar asta va costa Romania pe termen lung. Va insemna mai putine investitii straine, mai multa aroganta din partea celor care stiu ca-si pot permite sa fure oricat fara sa li se intample nimic, mai multa umilinta pentru oamenii simpli aflati in cautarea dreptatii.

Romania dinamica, onesta si proeuropeana, a celor care vor sa traiasca normal, guvernati de legi egale pentru toti, trebuie sa lase ochii in jos. A pierdut o mare batalie.

De castigat, a castigat (iarasi) oligarhia politico-financiaro-mediatica, crescuta intr-un mediu favorabil: terenul ferm al vechilor relatii securisto-nomenclaturiste, apele tulburi legislative, aerul viciat al coruptiei generalizate.

Sa fie acesta un Waterloo al sperantelor pentru o Romanie europeana? Depinde si de prestatia viitoare a lui Tariceanu.

Invitat joi seara la talk-show-ul lui Stelian Tanase, seful guvernului a negat existenta oricarei intelegeri cu PSD. Mai mult, i-a amenintat printre dinti pe cei care au facut posibil jaful silvic, in buna masura responsabil pentru distrugerile provocate de ploile lui iulie.

Tariceanu are de demonstrat ca, in pofida ezitarilor din ultima saptamana, si-a pastrat si vointa, dar mai ales mijloacele politice pentru a realiza o adevarata schimbare in Romania. Pariaza cineva pe el?