Calendaristic, industria apelor minerale imbuteliate a intrat de mult in sezonul de varf. In realitate, productia este „inghetata”, iar cei mai optimisti dintre patronii firmelor de profil spera sa obtina vanzari cel putin egale cu cele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

„In 2004, productia a fost de 950 milioane litri, iar obiectivul pentru acest an era atingerea unui miliard de litri. Rezultatele din prima jumatate a anului mentin teama ca nu vom depasi consumul inregistrat anul trecut”, ne-a declarat Mihail Ianas, seful patronatului de ramura APEMIN.

Donatiile au ridicat vanzarile

„In ultimii trei ani, productia a mers din prost in mai prost. Iar anul acesta, a fost cel mai rau. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile au scazut”, ne-a declarat Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group, producatorul Borsec.

Nici zecile de camioane incarcate cu baxuri de apa minerala si trimise ca ajutoare in localitatile din Moldova, care au ramas fara apa potabila, nu fac mai optimiste previziunile producatorilor, in ciuda faptului ca operatorii marilor lanturi comerciale au confirmat ca in ultimele zile au crescut vanzarile de apa minerala. „De cand cu inundatiile, s-au majorat vanzarile.

Foarte multe societati au cumparat apa pentru a face donatii”, spune directorul de marketing al retelei Metro Cash&Carry, Delia Nica. Si oficialii Carrefour au raportat cresteri semnificative: „Vanzarile la apa plata au crescut cu 23% in ultima perioada, iar la cea carbogazoasa s-au majorat cu 11%”, a afirmat Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour Romania.

La tara se consuma sub 10%

Producatorii spun insa ca aceste cresteri inseamna mai nimic. „In general, companiile implicate in aceasta actiune umanitara au donat fiecare in jur de 50.000 de sticle de apa. Noi producem zilnic peste 400.000 de sticle, si mai sunt cel putin alte trei companii care produc tot la capacitate maxima”, a argumentat Octavian Cretu.

Totodata, seful APEMIN spune ca apa minerala isi gaseste locul la sate doar pana cand se vor curata fantanile. „La sate, consumul de apa minerala este aproape inexistent. Mediului rural ii revine mai putin de 10% din consumul de apa imbuteliata”, a precizat Ianas.