Chiar si in perioadele de iarna, romanii cheltuiesc mai multi bani pe hoteluri, cafenele si restaurante decit pe educatie, iar bautura „a supt“ din bugetele familiale mai mult decit imbracamintea.

Veniturile medii lunare ale unei familii au fost, in perioada analizata, de 1.167 de lei noi (11.670.000 de lei vechi) pe luna. Mai mult de trei sferturi din aceasta suma, adica 820 de lei noi, se duc pe consum. Din aceasta ultima suma, 1,1% a ajuns la patronii de restaurante, cafenele sau hoteluri, in timp ce pentru educatie s-au cheltuit in medie doar 0,9%.

Romanii au cheltuit pe incaltaminte si imbracaminte 4,7% din bugetul rezervat consumului, dar suma alocata pentru bauturi alcoolice inseamna 5,6%.

Cheltuielile pentru recreere si cultura au fost de 3,5% din cosul de consum. Cei mai multi bani se duc pe mincare (aproape jumatate) si pe facturile la utilitati (cam o cincime). Ramin prea putini bani de investit, in medie doar 6,5 lei noi pe luna.

820 de lei, adica trei sferturi din cei 1.167 de lei pe care o familie de romani ii cistiga in medie pe luna, se duc pentru consum. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), in primul trimestru romanul a dat la restaurant mai mult decit pentru educatie si a baut mai mult decit s-a imbracat.

Mai precis, din suma totala alocata consumului, 1,1% a ajuns la patronii de restaurante, cafenele sau hoteluri, in timp ce pentru educatie s-au cheltuiet in medie doar 0,9%.

De asemenea, ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte, ce se ridica la 4,7% din cheltuielile de consum, este cu 0,9 puncte procentuale mai mica decit sumele alocate pentru bauturi alcoolice (5,6%).

Pentru recreere si cultura, consumul mediu pe gospodarie a fost calculat la 3,5% din „cosul de consum“.

Mincarea consuma jumatate

Cea mai insemnata parte din cheltuieli, adica 44,7%, s-a dus insa pe mincare si pe bauturi nonalcoolice, in timp ce pentru curentul electric, gaze sau combustibil s-au achitat in medie 17,8% din banii pentru consum. Totodata, sumele alocate pentru transport au totalizat, in medie, 6% din consum, iar cele aferente comunicatiilor - 4,7%.

Pentru sanatate, cheltuielile unei familii au ajuns la aproximativ 36 lei, reprezentind 4,4% din cosul pentru consum, in timp ce pentru diverse servicii s-au cheltuit 3,1% din cos.

Investitii de 6,5 lei

In afara de sumele aferente consumului, datele INS indica faptul ca, pe gospodarie, 12,6% din cheltuielile totale s-au dus pe cotizatii. Nu in ultimul rind, productia a luat din bugetul unei gospodarii romanesti in jur de 8,6 procente. Pentru investitii insa, romanii au cheltuit infim, doar 0,6% pe luna.