Premierul desemnat al Bulgariei, Serghei Stanisev, a anuntat ieri la Sofia, ca a alcatuit un guvern minoritar in alianta cu partidul minoritatii turce, dar fara fortele de centru-dreapta, relateaza Rompres. Partidul Socialist (PSB) va detine 13 portofolii ministeriale, in timp ce partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL) - cinci ministere.

Un consilier al presedintelui Gheorghi Parvanov, Ivailo Kalfin, a fost desemnat pentru un post de vicepremier si pentru cel de ministru al Afacerilor Externe si al integrarii europene. De asemenea, purtatorul de cuvant al socialistilor, Anghel Naidenov, urmeaza sa devina ministru al apararii.

Din partea MDL, pentru vicepremier a fost propus Emel Etem, care ar urma de asemenea sa preia portofoliul dezastrelor naturale. Cabinetul lui Stanisev urmeaza sa primeasca votul parlamentului de la Sofia in cursul zilei de maine. Noul premier poate conta pe sprijinul a 117 deputati (din 240), intre care 82 sunt reprezentanti PSB, 34 - ai MDL si unul - deputat independent.

La randul sau, vice-presedintele PSB Rumen Ovtciarov, a declarat ca deputatii "responsabili in ceea ce priveste destinul tarii" din cadrul altor grupuri parlamentare vor permite guvernului sa obtina o majoritate parlamentara.

Tarul Simeon a refuzat alianta cu socialistii

Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS) condusa de premierul bulgar in exercitiu Simeon Saxa Coburg-Gotha, a respins, vineri, oferta PSB si nu va participa la un guvern condus de liderul socialist, Serghei Stanisev. "Miscarea Nationala Simeon al II-lea a decis sa nu participe la un guvern cu PSB", a confirmat Simeon Saxa Coburg-Gotha la incheierea unei reuniuni a formatiunii sale.

Unii membrii ai Consiliului Politic al MNS au declarat pentru Agentia "Focus News" ca Miscarea Nationala va ramane fidela celor 800.000 de simpatizanti ai sai si va trece in opozitie.

Bulgaria are nevoie de o coalitie larga de guvernamant pentru a evita haosul care domneste in Romania, a declarat vineri Rumen Ovcearov, vicepresedinte al PSB, imediat dupa ce Miscarea Nationala Simeon al II-lea a respins oferta socialistilor de a participa la guvernare.

Aderarea Bulgariei la UE, prevazuta pentru 2007, risca sa fie amanata cu un an, daca reformele necesare - in special cele din justitie si agricultura - nu vor fi aplicate. Parlamentul intentioneaza sa renunte la vacanta pentru a adopta circa 20 de legi in acest sens, inainte de raportul crucial a Comisiei Europene, care va fi publicat in noiembrie.