Trei dintre autorii atentatului de la Londra din 7 iulie erau musulmani nascuti in Marea Britanie. Ucigasul islamist al regizorului olandez Theo van Gogh este nascut si crescut in Olanda. 17 musulmani nascuti in Marea Britanie pregateau atentate teroriste in 2004, cind au fost descoperiti de politie.

Sute de tineri musulmani nascuti in Europa au plecat in Irak, sa se alature „rezistentei“, conform Serviciilor de Informatii olandeze.

Ura fata de occidentali

In Franta, la inceputul deceniului, in rindul musulmanilor somajul era de 33%, fata de o medie nationala de 10%. In Marea Britanie, schimbarile de politica economica si sociala au condus la aparitia unor comunitati musulmane tip „ghetou“, foarte sarace.

Televiziunile arabe, precum Al-Jazeera, trezesc in tinerii neadaptati sentimentul ca „fratii“ lor musulmani din Palestina si Irak sint nedreptatiti de occidentali.

Combinatia dintre saracie si sentimentul nedreptatirii este alimentata cu „adrenalina“ specifica tineretului. Criminalistul francez Xavier Raufer, citat de AFP, remarca faptul ca teribilismul specific virstei poate conduce inclusiv la organizarea de atentate teroriste.

Jihadul impotriva tarii adoptive

Imami radicali, refugiati in Europa din statele Orientului Mijlociu gasesc un teren propice in rindul acestor tineri. Este cazul seicului Omar Bakri Mohammad, expulzat din Arabia Saudita, azilant in Marea Britanie de 19 ani. El a predicat in mod continuu jihadul impotriva Marii Britanii, desi traia din alocatia de somaj platita de acest stat.

Seicul a declarat ca nu vrea sa primeasca cetatenia britanica: „Nu vreau sa devin cetatean al Iadului!“. Regatul Unit a mizat pe multiculturalism si toleranta, la fel ca statele Beneluxului si cele nordice. Londra a ajuns sa fie numita „Londonistan“, din cauza numarului mare de imami radicali ce predicau liberi.

Integrarea alunga atentatele

In Europa traiesc intre 15 si 20 de milioane de musulmani. O estimare mai exacta nu este posibila, deoarece unele state (Franta, de exemplu) nu includ criteriul religios in statistici. Un prim val de imigranti musulmani provine din fostele colonii ale statelor europene.

Asa se explica numarul mare de musulmani provenind din subcontinentul indian in Marea Britanie (1,4 -1,8 milioane) si de nord-africani din Franta (5 milioane).

Germania are in prezent are o populatie musulmana de 3,5 milioane de persoane, dintre care 70% de origine turca.

Robert S. Leiken, autorul cartii „Purtatorii Jihadului? Imigratie si securitate nationala dupa 9/11“, este de parere ca faptul ca musulmanii din Europa sint comasati in enclave etnice in loc sa fie asimilati de restul populatiei, ca in SUA, reprezinta un motiv al lipsei de integrare si al radicalismului.