Napastuitii din judetele inundate o duceau rau si inaintea producerii catastrofei. Locuiau in case de chirpici si abia traiau de azi pe maine, impovarati de griji si nevoi. Nu s-au interesat de ei nici partidele, nici presa (care s-a incapatanat, pentru rating ori tiraj, sa prezinte imagini apocaliptice chiar si dupa retragerea apelor fara sa mentioneze ca sunt de arhiva). Pe la Mediu...

Frunzaverde de Sulfina! In loc sa fie numiti buni profesionisti, prioritate au avut criteriile politice. Sorin Frunzaverde a fost poate un bun ministru al Apararii, dar pe la Mediu a nimerit datorita unei conjuncturi favorabile. La fel si Sulfina Barbu, despre care ziaristii au remarcat ca este un ministru foarte slab.

Norocul lui Frunzaverde a fost ca nu s-au produs in timpul mandatului sau inundatiile care au devenit cosmarul Sulfinei Barbu, ca altfel si-ar fi incheiat de mult cariera politica. Acum, pe spinarea bietilor oameni, incearca premierul sa-si construiasca o buna imagine publica. Tariceanu (care i-a luat pe nevoiasi peste picior la inceput) se duce zilnic in teritoriu.

Unde, ca un facut, este gasit rapid de camerele de luat vederi. Dupa ce secretarul Prefecturii Vrancea si-a plasat in portbagaj conservele sinistratilor, s-a dus si primul ministru sa le manance mancarea, infruptandu-se telegenic cu ardei umpluti. Poate organizeaza cineva un teledon sa i se plateasca flamandului premier mesele!

Scad procentele Aliantei PNL-PD o data cu retragerea apelor. Refuzand declansarea anticipatelor, premierul a sacrificat o intreaga Alianta de dragul pastrarii unui post. Pe care il dorea numai pentru sine. Daca s-ar fi gandit ceva mai mult la consecinte, ar fi realizat ca de castigat ar fi avut inclusiv el.

S-ar fi putut lauda ca a reusit sa asigure o guvernare stabila cu un sprijin parlamentar mult mai solid. Cu asemenea performanta nimeni nu i-ar fi contestat reinstalarea la Palatul Victoria, el insusi avand sansa de a deveni un premier mult mai puternic. Asa, a ajuns la mana PSD.

Partid care, stiind cat de mult isi indrageste Tariceanu functia, nu are altceva de facut decat sa-i forteze mana de cate ori are de impus vreo initiativa, sa critice puternic actuala putere si sa se pregateasca temeinic pentru declansarea anticipatelor atunci cand va sosi momentul prielnic.

Nu pentru Alianta, ci pentru pesedisti! Electoratul si-a anuntat deja dezamagirea fata de prestatia actualei puteri in recente sondaje de opinie. Pentru alegatorii PD si PNL, Tariceanu a devenit un premier toxic, predispus la compromisuri rusinoase. Poate continua o vreme sa arunce cu bani electorali in populatie, mai devreme sau mai tarziu se va compromite definitiv.

Iar daca PD va ajunge sa se retraga de la guvernare pentru ca liberalii au tradat si s-au aliat cu PSD si PUR, cariera politica a lui Tariceanu se va incheia lamentabil.

Cum aparitiile sale televizate seamana ca doua picaturi de apa cu cele ale lui Adrian Nastase in campanie, s-ar putea presupune ca se lasa deja consiliat de aceiasi strategi electorali pe care i-a avut PSD. Si, cum acestia se dovedesc in continuare lipsiti de inspiratie, l-or fi sfatuit probabil sa faca o fotografie de mare si iubitoare familie penelista.

In consecinta, Tariceanu i-a invitat pe liderii liberali sa se aseze alaturi de el pe treptele Vilei Dante (aceeasi unde si Nastase se simtea bine inconjurat de apropiati) si sa zambeasca straduindu-se sa para fericiti. Mesajul principal catre contestatari: liderii filialelor sunt strans uniti in jurul premierului.

Dar Tariceanu a ignorat un important aspect: si Ion Iliescu s-a inteles cu liderii filialelor PSD, care i-au promis ca-l voteaza pe el sa fie presedintele partidului. Cand colo, la congres, ce sa vezi? L-au votat pe Geoana!