Atacuri cu masina-capcana in Egipt, explozii la metroul din Londra, atentate-sinucigase la Bagdad. Teroristii par decisi sa actioneze in forta, avand la dispozitie un numar tot mai mare de recruti.

Cu o conducere slabita de arestarea unor membri importanti, al-Qaida este la ora actuala fragmentata intr-o multime de grupari, unite doar prin ideologie.

Dupa ce taberele de antrenament din Afganistan le-au fost distruse, iar finantele diminuate de razboiul impotriva terorismului, militantii se ghideaza in mare dupa principiile lui Osama bin Laden, insa operatiunile le pun singuri la punct, bazandu-se in primul rand pe reteaua locala. „Cu totii vor sa ia parte la acest fenomen”, spune Loretta Napoleoni, autor al volumului „Terror Inc.

”, in care analizeaza sursele de finantare ale gruparilor teroriste. „Nu exista o singura voce care sa le spuna unde si cand sa loveasca. Nu vine nimeni sa dicteze: „Voi puneti o bomba de 4 iulie””, explica ea.

Nu puteti fi in siguranta nicaieri

Valul de atacuri cu bomba de la Londra si Sharm el-Sheikh poate fi vazut drept o tentativa a ceea ce Occidentul s-a obisnuit a numi al-Qaida, de a-si demonstra rezistenta in fata razboiului contra terorismului condus de Statele Unite, este de parere Mustafa Alani, expert in probleme de securitate la un centru de cercetare din Dubai.

„Vor sa transmita ca SUA si aliatii lor nu pot castiga acest razboi. Daca te uiti pe o harta, se observa ca al-Qaida opereaza de la Londra la Bali, de la Istanbul la Mombassa, in Arabia Saudita, in Irak”, spune Alani.

Cel mai probabil aceste explozii devastatoare se doresc o razbunare pentru amestecul Occidentului in Irak si in conflictul israeliano-palestinian.

„Mesajul teroristilor catre Occident este simplu: nu puteti fi in siguranta nicaieri atata vreme cat guvernele voastre sunt implicate in acest razboi nedrept”, considera expertul arab.

Irakul - un cadou pentru al-Qaida

Desi administratia lui George W.Bush sustine ca este necesar sa-i invingi pe extremistii islamici in Irak pentru a-i impiedica astfel sa atace tinte din Occident, razboiul s-a transformat intr-o puternica „arma de recrutare” pentru gruparile teroriste.

Sirul aproape neintrerupt de imagini cu civili morti sau agonizand difuzat pe canalele arabe de televiziune nu a facut decat sa amplifice resentimentele.

„Irakul a fost un dar nesperat pentru al-Qaida”, afirma Paul Rogers, profesor la Bradford University din nordul Angliei. „La ora actuala, al-Qaida nu pare sa aiba nici o dificultate in a atrage noi si noi recruti”, spune el.

Acest lucru se poate vedea cel mai bine in Irak, unde aproape zilnic au loc unul sau mai multe atacuri-sinucigase, astfel ca, in fiecare luna, zeci de indivizi isi dau viata pentru cauza. De aceeasi parere este si criminologul francez Xavier Raufer.

„E vorba de oameni care se indigneaza de ceea ce vad la televizor, fie din Israel, fie din Irak. Concluzia lor este ca exista o conspiratie contra islamului si decid sa actioneze. Se unesc si formeaza celule. Cele mai multe dintre grupurile care se formeaza renunta descurajate, altele se dizolva dupa un timp, altele sunt depistate de politie.

Si totusi unele rezista si ajung suficient de puternice pentru a actiona”, apreciaza expertul francez.

Bin Laden incurajeaza libera initiativa

Intr-un recent interviu acordat cotidianului arab „Al-Qods Al-Arabi”, care apare la Londra, Abu Jandal, fost bodyguard al lui Osama bin Laden pe vremea cand acesta se afla in Afganistan, spunea: „Toate elementele al-Qaida se activeaza singure. Oricine are ocazia de a ataca, o face. Este o decizie a lor. Nu conteaza daca au jurat formal sa i se supuna lui Bin Laden”.

Recentele atentate din Marea Britanie si Egipt scot in evidenta necesitatea de a studia cauzele violentelor, este de parere premierul malaezian Abdullah Ahmad Badawi, presedintele Organizatiei Conferintei Islamice.

„Toata lumea este data peste cap. Frecventa atacurilor teroriste pare sa fie in crestere. Pur si simplu nu le poti spune acestor oameni sa se opreasca”, a declarat Badawi.