Michael Emerson, Senior Researcher CEPS*, considera ca unda de soc dupa respingera Constitutiei Europene in referendumurile din Franta si Olanda va fi puternic resimtita in zona Marii Negre. Romania si Bulgaria suntprimele afectate - considera Emerson.

In analiza "The Black Sea as Epicentre of the Aftershocks of the EU's Earthquake", autorul descrie cum Bulgaria, Romania, Turcia, Ucraina, Moldova si Georgia au fost primele lovite de unda de soc. Dar autorul identifica efecte si mai departe, din bazinul Dunarii pana la Belgrad, din Caucaz pana in Armenia si Azerbaijan si, nu in ultimul rand, in Rusia.

Primele afectate: Romania si Bulgaria

Primele afectate sunt Romania si Bulgaria, care au semnat de curand tratatele de aderare, asteapta acum cu nervozitate ca procesul de ratificare sa mearga totusi linistit. UE s-a angajat sa accepte ambele tari in 2007 sau cu un un intarziere, in 2008, daca unele reforme nu sunt indeplinite foarte repede. Comisarul Olli Rehn a apelat la cartonasele galbene.

Comisarul respinge insa ideea ca unele state member san u artifice tratatele si (slava Domnului!) acestea urmeaza sa fie ratificate prin votul Parlamentului si nu prin referendum. Ramane de vazut daca parlamentele francez si german vor ridica probleme. Primul-ministru francez Dominique de Villepin a adunarii nationale din Franta ca angajamentul fata de Romania si Bulgaria trebuie respectat.

Consiliul Europena din 16-17 iunie a fost incurajator pentru ambele tari, invitand observatorii din ambele tari sa participa la lucrarile Conisliului inainte de aderare.

Totusi, ratificarea parlamentara din Franta nu consitutie inca o garantie, mai ales daca aderarea Romaniei si a Bulgariei va fi amanita pana in 2008, iar legile de ratificare ar urma sa apara tocmai in mijlocul campaniei pentru prezidentiale din 2007.

Turcia, ale carei negocieri de aderare ar fi trebuit sa inceapa la 3 octombrie a.c. este de asemenea afectata.

*CEPS - Centre for European Policy Studies (Bruxelles)

Textul original: M. Emerson, CEPS: The Black Seaas Epicentre of the Aftershocks of the EU's Earthquake