Fondurile destinate deputatilor sunt inadecvat administrate, iar unele cheltuieli ale Camerei Deputatilor nu se justifica. Este afirmatia directorului de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, care a facut o analiza privind cheltuirea fondurilor destinate deputatilor din 2001 si pana in 2004.

Studiul arata ca pentru membrii Biroului Permanent si liderii grupurilor parlamentare, Camera Deputatilor a efectuat deconturi substantiale, fara justificare. Intre anomaliile flagrante: unui deputat i s-au decontat 492 de zile de cazare intr-un singur an, iar altul a avut o factura telefonica in valoare de multe sute de milioane de lei.

Adrian Moraru a solicitat ca toate cheltuielile privind activitatea deputatilor, precum si procedurile de justificare si decontare a fondurilor pentru acestia sa fie publicate intr-un format electronic, astfel incat sa fie facilitata utilizarea si prelucrarea datelor de catre cei interesati.

IPP a obtinut informatii despre cheltuirea fondurilor alocate deputatilor dupa ce a castigat un proces intentat Camerei Deputatilor ce a refuzat initial sa ofere date, motivand ca acestea nu exista in evidenta institutiei sau ca procesarea lor ar dura prea mult.

Directorul de programe al IPP a prexizat ca institutia va realiza un studiu similar si in privinta Senatului Romaniei si a proiectului Bechtel