Regizorul rus, Yuri Kordonskiy a adaptat nuvela lui Mihail Bulgakov "Inima de caine" si va monta spectacolul pe scena Nationalului bucurestean. Rolul principal va fi interpretat de Victor Rebengiuc, alaturi de care vor juca actorii de la TNB Mircea Rusu, Marius Manole, Tania Popa, Cecilia Barbora, Radu Gheorghe, Alexandru Bindea, Florina Cercel si Ileana Olteanu.

Victor Rebengiuc a jucat si in cele doua spectacole memorabile regizate de Kordonskiy la Teatrul Bulandra in stagiunile trecute: "Unchiul Vanea" si "Casatoria".

Invitat de directorul TNB, Ion Caramitru, pentru a monta un spectacol cu care sa se deschida noua stagiune, Yuri Kordonskiy a propus cateva proiecte, printre care si "Inima de caine" de Bulgakov. Kordonskiy a marturisit ca i-a placut foarte mult nuvela lui Bulgakov, de aceea a facut acum doi ani o adaptare a textului.

El a asteptat momentul potrivit pentru a-l monta in scena.

Primele trei reprezentatii cu spectacolul "Inima de caine" vor avea loc in zilele de 7, 8 si 9 octombrie, la Sala Amfiteatru.

Mihail Bulgakov a scris nuvela "Inima de caine" in 1925, dar a fost publicata abia in 1987, in revista "Znamia" (Drapelul). Nuvela, care face parte din proza fantastica a lui Bulgakov, a circulat, in anii '20, clandestin, fie in manuscris, fie prin lecturi ale autorului la serate literare.

Acest text este inrudit cu o alta nuvela, "Ouale fatale", scrisa in 1924, ambele reprezentand istoriile a doua experiente de laborator esuate. Prin "Inima de caine" se demonteaza constructia artificiala a edificiului comunist, continutul fiind plin de satira si de sens filosofic.

Autorul semnaleaza "pericolul dezlantuirii inteligentei necontrolate de ratiune".

Nuvela "Inima de caine" a aparut si in romaneste, in volumul "Diavoliada" de Mihail Bulgakov, publicat in 1998 de Editura Univers.

Yuri Kordonskiy a montat la Bulandra, in afara de "Unchiul Vanea" de Cehov si "Casatoria" de Gogol, si spectacolul "Sorry" de Alexandr Galin, cu Ion Caramitru si Mariana Mihut, iar vara trecuta, la Sinaia, prin intermediul Catedrei de Teatru UNESCO, a realizat "Conu' Leonida fata cu reactiunea", cu Victor Rebengiuc si Mariana Mihut.

Yuri Kordonskiy a fost pentru prima data in Romania in 1995, cu trupa "Malii Teatr" a lui Lev Dodin, cand a participat la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, desfasurat la Bucuresti. Juca in celebrul spectacol "Gaudeamus", devenit ulterior o veritabila scoala de teatru, model in intreaga lume.

Dupa ce a adus la rampa "Unchiul Vanea" la Bucuresti, Kordonskiy a parasit Sankt Petersburgul, impreuna cu familia, si s-a stabilit in SUA, unde preda arta actorului si regizeaza spectacole. In timpul verii vine in Europa, neocolind Romania.

Yuri Kordonskiy

S-a nascut la Odessa, Ucraina, in 1966. A absolvit Universitatea din Odessa, Facultatea de Matematica, sectia de Informatica.

Absolvent in 1995 al Academiei de Teatru, Facultatea de regie, clasa profesorului Lev Dodin, sectia Actorie si regie de teatru si film

Roluri jucate:

Milman - Gaudeamus de S. Kaledin, regia Lev Dodin

Spitkovsky - Claustrofobia

Glagoliev al II-lea - Piesa fara titlu dupa Platonov de A.P. Cehov

Serbinov - Chevengur de A. Platonov

Spectacole montate:

Funia de V. Sorokin, Academia de Teatru St. Petersburg, 1993

Dragostea de L. Petrushevskaia, Academia de Teatru St. Petersburg,

Glumele lui Ptuskin de N. Ptushkina, Open Theatre, ST. Petersburg

Nevasta altuia si barbatul sub pat de F. Dostoievsky, Classika Theatre, Washingtion D.C.

Disparitia de S. Golan, Maly Teatr, St. Petersburg

Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Teatrul Bulandra Bucuresti, 2001

Casatoria de Gogol, Teatrul Bulandra Bucuresti 2003

Alte activitati:

Workshop UTE pentru tineri actori, Santiago de Compostella, Spania

Workshop UTE pentru tineri actori, Bochum, Germania

Workshop pentru tineri regizori, St. Petersburg, Rusia