Dominatia sportiva a lui Lance Armstrong a luat sfirsit, dar ciclistul se gindeste sa schimbe cite ceva si in politica: vrea sa candideze la functia de guvernator al statului Texas.

Cel mai rapid Tur al Frantei din istorie s-a incheiat. Cu o medie orara de 41,654 km, pe cei 3.608 km alergati in cele 22 de zile de concurs, editia a 92-a a Marii Bucle a lasat-o cu mult in urma pe cea din 2003, considerata cea mai rapida pina duminica (40,940 km/ora).

Visuri

Lance Armstrong a cistigat Turul pentru a saptea oara, a coborit deliberat de pe scena ciclismului si parca a inceput sa descopere lumea inconjuratoare: „Sint multe lucruri pe care as vrea sa le fac. O pista moto in ranch-ul meu, sa cobor cu kaiacul pina la Travis si multe altele. As putea deveni candidat la un post de guvernator al statului Texas.

In orice caz, asta nu se va intimpla inainte de 2006. Deocamdata trebuie sa ma ocup de familie, de copiii mei. Eu intotdeauna am avut nevoie de proiecte, am simtit necesitatea sa fac ceva, sa construiesc ceva, altfel nu as putea sa traiesc. As putea sa calatoresc in Australia, in Malaiezia, sa fac si altceva. Everestul nu intra, deocamdata, in programul meu“.

Caramizile celebritatii

Din succesiunea momentelor marcante pe care si-a construit celebritatea se disting, cronologic: anul 1999, viata de dupa. Dupa maladie – pentru Armstrong, dupa „afacerea Festina“ – pentru Tur. Miguel Indurain surprindea pe toata lumea, anuntind ca Lance (aflat la a 4-a participare, locul 36 cea mai inalta pozitie) este favoritul sau la victoria finala. Americanul confirma si cistiga primul Tur.

Anul 2000, repetitia, cu a doua victorie, dupa care a spus: „Sa cistig cinci Tururi ale Frantei, Il Giro si mai multe clasice, ca Eddy Merckx, pare azi imposibil“. 2001, precum Louison Bobet (1953, 54, 55), Lance realizeaza tripla, dar spune: „Nu alerg dupa recorduri“. In 2002, forta obisnuitei il conduce spre al patrulea succes.

In 2003, durere si fericire: dupa ce a cazut la Luz Ardiden, texanul s-a reintors in virf. 2004, anul recordului. Pirineii nu i-au rezistat, Alpii i s-au inclinat. A dat recitalul fatal, in urma caruia a parasit clubul cvintuplilor cistigatori. •

„Armstronomic“

Presa a avut o abordare dualista dupa ultima zi de Tur, consemnind deopotriva succesul si retragerea campionului american. „Armstronomic“ este titlul cronicii din „Le Figaro“, in timp ce editorialistul aceluiasi ziar, Jean-Julien Ezvan, isi intituleaza comentariul „Armstrong, uriasul umbrei si al luminii“.

Pentru „L’Equipe“, „El va ramine in istorie“, predictia fiind ilustrata cu o fotografie a ciclistului in timp ce paraseste podiumul de premiere de pe Champs Elysees. In Spania, cotidianul ABC scrie despre Lance ca despre „Singurul care nu a pierdut niciodata“, iar „El Periodico“ anticipeaza: „Un record dificil de doborit“.

In schimb, nemtii de la „Die Welt“ se bucura: „Lumea ciclismului s-a deschis pentru Ullrich“.