Politia egipteana a arestat, pana acum, peste 100 de persoane suspectate de implicare in atentatele de la Sharm El-Sheikh, soldate cu 88 de morti si 200 de raniti.

Autoritatile de la Cairo sunt aproape sigure ca atacurile de sambata au fost comise de aceeasi grupare care a ucis 34 de persoane la Hotelul Hilton din Taba, in luna octombrie a anului trecut.

Explozibilul folosit este „produs si asamblat in Egipt”, au declarat anchetatorii, care cred ca incarcatura exploziva a fost adusa la Sharm El Sheikh prin Peninsula Sinai, ale carei drumuri dificile, prin munti, doar beduinii le cunosc.

Cele aproximativ 500 de kilograme de explozibil au fost transportate in statiune in doua camionete ale localnicilor, care ar fi trebuit sa fie pline cu legume. Politia egipteana crede ca teroristii intentionau sa atace doua hoteluri de lux, Ghazala Garden si Grand Sharm, situate in parti opuse ale statiunii.

In drum spre Grand Sharm, cea de-a doua camioneta a ramas blocata in piata din Orasul Vechi, unde erau instalate, se pare, baraje ale politiei. Asa ca atentatorul si-a schimbat planurile si a decis sa detoneze camioneta in apropierea bazarului.

Asa se explica numarul mare de egipteni ucisi in explozie, Orasul Vechi fiind o zona in care se aduna localnicii. (De obicei, teroristii ii vizeaza pe turistii occidentali si evita, pe cat posibil, sa omoare musulmani).

Prima camioneta si-a atins tinta; inainte de a ajunge la Ghazala Garden, politistii banuiesc ca unul dintre atentatori (care a ramas, probabil, in viata) a coborat cu o valiza in care se afla o bomba artizanala, pe care a plasat-o in parcarea din apropiere.

Cel de-al doilea terorist a intrat in plina viteza in fatada hotelului. Cand turistii ingroziti au inceput sa fuga din hotel, a explodat bomba din parcare, facand alte victime.

Autoritatile egiptene urmaresc mai multe piste in ancheta lor; pista preferata ramane cea care atribuie responsabilitatea atentatului „Brigazilor Abdullah Azzam, al Qaida din Siria si Egipt”, grupare care, de altfel a revendicat atentatul de la Sharm El Sheikh, ca si pe cel de la Taba.

Majoritatea celor arestati pana acum sunt indivizi suspectati de politie ca ar avea legaturi cu aceasta organizatie. Atacurile au mai fost revendicate si de o alta grupare terorista, necunoscuta pana acum, numita Mujahedinii Egiptului, care a trimis faxuri la redactiile principalelor publicatii egiptene.

O alta pista ar fi cea pakistaneza (care ar facilita o legatura intre atentatele de la Sharm El Sheikh si cele de la Londra).

Politia a dat in urmarire generala sase cetateni pakistanezi care au disparut in mod suspect din statiune, lasandu-si lucrurile si pasapoartele la hotelul unde erau cazati (care nu se afla in apropiere de locurile atentatelor).

Se pare ca pakistanezii n-ar figura printre victimele identificate pana acum, disparitia lor devenind suspecta, mai ales ca politia are informatii ca proveneau din medii islamiste radicale.